All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)

  • Main participants

    PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    2203-2012-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely

  • Annotation in Czech

    Komplexně charakterizovat vlastnosti pšenice a pšeničných výrobků s ohledem na složení a dynamiku stravitelnosti škrobu s akcentem na snížení rizika spojeného s konzumací pšeničného pečiva vzhledem k nárůstu diabetu a obezity v populaci. Posoudit vliv genetického potenciálu a technologických postupů zpracování zrna na tyto vlastnosti. Deklarovat nové požadavky na složení a specifické vlastnosti škrobů zrna pšenice pro konkrétní potravinářské i nepotravinářské využití. Na základě aplikace molekulárních a bílkovinných markerů vyhledat perspektivní donory těchto vlastností pro zvýšení biodiverzity ve šlechtění, s jejich následným využitím v tvorbě šlechtitelských polotovarů se specifickými vlastnostmi škrobu. Vyvinout a ověřit screeningovou laboratorní metodu pro odhad glykemického indexu u zrna pšenice i finálních výrobků. Aplikovat nalezené perspektivní genotypy pšenice a vyvinuté technologické postupy ve šlechtitelské a zpracovatelské praxi.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The aim of the project was to provide a comprehensive characterisation of the properties of wheat and wheat products with regard to the composition and dynamics of starch digestibility, with an emphasis on reducing the risk associated with the consumption of wheat bread due to the increase in the rate of diabetes and obesity in the population. The objectives of the project were achieved.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 2, 2013

  • Realization period - end

    Dec 31, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Jun 20, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP18-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 26, 2018

Finance

  • Total approved costs

    15,546 thou. CZK

  • Public financial support

    13,513 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    2,033 thou. CZK