Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)
Main participants
PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2203-2012-17012
Alternative language
Project name in Czech
Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely
Annotation in Czech
Komplexně charakterizovat vlastnosti pšenice a pšeničných výrobků s ohledem na složení a dynamiku stravitelnosti škrobu s akcentem na snížení rizika spojeného s konzumací pšeničného pečiva vzhledem k nárůstu diabetu a obezity v populaci. Posoudit vliv genetického potenciálu a technologických postupů zpracování zrna na tyto vlastnosti. Deklarovat nové požadavky na složení a specifické vlastnosti škrobů zrna pšenice pro konkrétní potravinářské i nepotravinářské využití. Na základě aplikace molekulárních a bílkovinných markerů vyhledat perspektivní donory těchto vlastností pro zvýšení biodiverzity ve šlechtění, s jejich následným využitím v tvorbě šlechtitelských polotovarů se specifickými vlastnostmi škrobu. Vyvinout a ověřit screeningovou laboratorní metodu pro odhad glykemického indexu u zrna pšenice i finálních výrobků. Aplikovat nalezené perspektivní genotypy pšenice a vyvinuté technologické postupy ve šlechtitelské a zpracovatelské praxi.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The aim of the project was to provide a comprehensive characterisation of the properties of wheat and wheat products with regard to the composition and dynamics of starch digestibility, with an emphasis on reducing the risk associated with the consumption of wheat bread due to the increase in the rate of diabetes and obesity in the population. The objectives of the project were achieved.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 2, 2013
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 20, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 26, 2018
Finance
Total approved costs
15,546 thou. CZK
Public financial support
13,513 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,033 thou. CZK