Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes
Project goals
A comprehensive characterisation of wheat and wheat products regarding the starch composition and dynamics of its digestion with an emphasis on reducing the risk of diabetes and obesity increase in population that is connected to wheat products consumption. An asessment of genetic and processing factors that may affect the starch features. A declaration of new demands on starch composition and specific features for particular food/non-food purposes. Identification of prospective donors of these features for biodiversity promotion and for further breeding, based on the application of molecular and genetic markers. Development and validation of screening method for glycemic index estimation in wheat and wheat products. An application of perspective wheat genotypes and technological processes in breeding and manufacturing practices.
Keywords
starchwheatgenotypewheat productsglycemic indexsaccharidesnutrition parametersresistent starchdigestibilitybreedingwaxyamyloseamylopektin
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)
Main participants
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.
PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2203-2012-17012
Alternative language
Project name in Czech
Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely
Annotation in Czech
Komplexně charakterizovat vlastnosti pšenice a pšeničných výrobků s ohledem na složení a dynamiku stravitelnosti škrobu s akcentem na snížení rizika spojeného s konzumací pšeničného pečiva vzhledem k nárůstu diabetu a obezity v populaci. Posoudit vliv genetického potenciálu a technologických postupů zpracování zrna na tyto vlastnosti. Deklarovat nové požadavky na složení a specifické vlastnosti škrobů zrna pšenice pro konkrétní potravinářské i nepotravinářské využití. Na základě aplikace molekulárních a bílkovinných markerů vyhledat perspektivní donory těchto vlastností pro zvýšení biodiverzity ve šlechtění, s jejich následným využitím v tvorbě šlechtitelských polotovarů se specifickými vlastnostmi škrobu. Vyvinout a ověřit screeningovou laboratorní metodu pro odhad glykemického indexu u zrna pšenice i finálních výrobků. Aplikovat nalezené perspektivní genotypy pšenice a vyvinuté technologické postupy ve šlechtitelské a zpracovatelské praxi.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The aim of the project was to provide a comprehensive characterisation of the properties of wheat and wheat products with regard to the composition and dynamics of starch digestibility, with an emphasis on reducing the risk associated with the consumption of wheat bread due to the increase in the rate of diabetes and obesity in the population. The objectives of the project were achieved.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 2, 2013
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Jun 20, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 26, 2018
Finance
Total approved costs
15,546 thou. CZK
Public financial support
13,513 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
2,033 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
15 546 CZK thou.
Public support
13 513 CZK thou.
86%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GE - Plant cultivation
Solution period
02. 01. 2013 - 31. 12. 2017