Identification of wheat grain key nutrition parameters, development of new quality donors and feedstuff improvements for effective fattening of monogasters
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Farmet a.s.<br>Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
66-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů
Annotation in Czech
Cílem projektu bude na základě detailního hodnocení tradičních i specifických chemicko-technologických parametrů pšeničného zrna identifikovat perspektivní ukazatele nutriční kvality s těsnou vazbou k výsledkům přímých krmných testů pro vybrané dva druhy monogastrů (drůbež a prasata). U potvrzených parametrů s vysokou vazbou k výsledkům krmných testů budou vyvíjeny a optimalizovány efektivní metody jejich rychlého (skríningového) stanovení s využitím pro detekci významných donorů těchto znaků v pšeničných kolekcích Genové banky a v přímé selekční činnosti při šlechtění pšenice na vyšší nutriční jakost. Systém komplexního hodnocení krmné jakosti pšeničného zrna umožní ve spolupráci s ÚKZÚZ Brno doporučit spektrum vhodných registrovaných odrůd s vysokou krmnou jakostí a umožní efektivní optimalizaci extrudačního procesu pro přípravu pšeničných krmných směsí s vysokou krmnou jakostí pro monogastry. Dosažené výsledky by měly být rovněž významným podkladem pro hodnocení pšenice v systémech SDO a úpravy stávající normy: „ČSN 46 1200-2 pšenice krmná“ z roku 1994.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GE - Plant cultivation
CEP - secondary branch
GH - Nutrition of farm animals
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The achieved results correspond with the course of the investigated topic and cover the entire scope of investigation. The aim of the project was to identify, based on the chemical and technological parameters, the prospective indicators of nutritional quality of wheat grain. The authors estimated the effects of variety, locality, year of wheat variety release on the final weight of monogastric animals. The investigators fully addressed the matters regarding the suitability of growing, varietal mix and treatment of fodder wheat. Feeding of food wheat that has not met the food wheat parameters is not a suitable solution for monogastric animals in the near future.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
12,637 thou. CZK
Public financial support
10,720 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,917 thou. CZK