All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat cooking loss: effect of fresh meat characteristics, cooking technology and parameters of cooking

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)

  • Main participants

    Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    651-2018-14152

Alternative language

  • Project name in Czech

    Hmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě:vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy

  • Annotation in Czech

    1. Stanovit výši hmotnostních ztrát různých typů vepřového, hovězího, kuřecího a krůtího masa v závislosti na použitém kulinárním zařízení při tepelné úpravě pečením, dušením, opékáním, varem a grilováním a v závislosti na parametrech tepelné úpravy (teplota a doba působení). 2. Vyhodnotit vliv vlastností čerstvého masa (hodnota pH, podíl tuku, podíl pojivové tkáně, u hovězího masa stupeň vyzrálosti) na výši hmotnostních ztrát masa po tepelné úpravě. 3. Vyhodnotit křehkost masa po tepelné úpravě. 4. Statisticky vyhodnotit naměřené hodnoty hmotnostních ztrát s proměnnými v řešeném projektu (parametry čerstvého masa, parametry tepelné úpravy, použitá zařízení).

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

  • OECD FORD - secondary branch

    10608 - Biochemistry and molecular biology

  • OECD FORD - another secondary branch

    20501 - Materials engineering

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CE - Biochemistry<br>EB - Genetics and molecular biology<br>GG - Zootechnics<br>GH - Nutrition of farm animals<br>JG - Metallurgy, metal materials<br>JP - Industrial processes and processing

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Succeeded with outstanding results. The aim of the project was to determine the weight losses of different types of meat during the defined heat treatment process and to determine the impact of certain meat quality indicators on these losses. The documented results make it clear that the project objectives have been achieved. In addition to the binding results, 3 Jimp articles and 3 treatises in proceedings were created.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2019

  • Realization period - end

    Dec 31, 2021

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2021

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP22-MZE-QK-U

  • Data delivery date

    Jun 21, 2022

Finance

  • Total approved costs

    6,464 thou. CZK

  • Public financial support

    6,464 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK