Conditions of food delivery by courier services with regard to the growth of sporogenic bacteria
Project goals
1) To determine the conditions (temperature and time) of growth of selected sporogenic bacteria (Bacillus cereus and Clostridium perfringens) in different types of hot meals after their artificial contamination. 2) Check selected indicator microorganisms for the possibility of secondary contamination of hot dishes before their distribution. 3) To verify the conditions of transport of hot meals by courier services in terms of the impact on the growth of selected sporogenic bacteria and indicator microrganisms.
Keywords
hot dishesBacillus cereusClostridium perfringensgrowth temperature range
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
SMZE2023MZE01
Main participants
Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
QK23020061 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Podmínky rozvozu pokrmů kurýrními službami s ohledem na růst sporogenních bakterií
Annotation in Czech
1) Stanovit podmínky (teplota a čas) růstu vybraných sporogenních bakterií (Bacillus cereus a Clostridium perfringens) v různých typech teplých pokrmů po jejich umělé kontaminaci. 2) Na vybraných indikátorových mikroorganismech ověřit možnost sekundární kontaminace teplých pokrmů před jejich distribucí. 3) Ověřit podmínky přepravy teplých pokrmů kurýrními službami z hlediska vlivu na růst vybraných sporogenních bakterií a indikátorových mikroorganismů.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
OECD FORD - main branch
21101 - Food and beverages
OECD FORD - secondary branch
10606 - Microbiology
OECD FORD - another secondary branch
30304 - Public and environmental health
DN - Environmental impact on health
EE - Microbiology, virology
FM - Hygiene
GM - Food industry
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2023
Realization period - end
Dec 31, 2025
Project status
K - Ending multi-year project
Latest support payment
Mar 1, 2024
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP25-MZE-QK-R
Data delivery date
Feb 17, 2025
Finance
Total approved costs
7,865 thou. CZK
Public financial support
7,865 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
7 865 CZK thou.
Public support
7 865 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 01. 2023 - 31. 12. 2025