All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Conditions of food delivery by courier services with regard to the growth of sporogenic bacteria

Project goals

1) To determine the conditions (temperature and time) of growth of selected sporogenic bacteria (Bacillus cereus and Clostridium perfringens) in different types of hot meals after their artificial contamination. 2) Check selected indicator microorganisms for the possibility of secondary contamination of hot dishes before their distribution. 3) To verify the conditions of transport of hot meals by courier services in terms of the impact on the growth of selected sporogenic bacteria and indicator microrganisms.

Keywords

hot dishesBacillus cereusClostridium perfringensgrowth temperature range

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    SMZE2023MZE01

  • Main participants

    Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QK23020061 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Podmínky rozvozu pokrmů kurýrními službami s ohledem na růst sporogenních bakterií

  • Annotation in Czech

    1) Stanovit podmínky (teplota a čas) růstu vybraných sporogenních bakterií (Bacillus cereus a Clostridium perfringens) v různých typech teplých pokrmů po jejich umělé kontaminaci. 2) Na vybraných indikátorových mikroorganismech ověřit možnost sekundární kontaminace teplých pokrmů před jejich distribucí. 3) Ověřit podmínky přepravy teplých pokrmů kurýrními službami z hlediska vlivu na růst vybraných sporogenních bakterií a indikátorových mikroorganismů.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    10606 - Microbiology

  • OECD FORD - another secondary branch

    30304 - Public and environmental health

  • DN - Environmental impact on health
    EE - Microbiology, virology
    FM - Hygiene
    GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2023

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Mar 1, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-MZE-QK-R

  • Data delivery date

    Feb 17, 2025

Finance

  • Total approved costs

    7,865 thou. CZK

  • Public financial support

    7,865 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

7 865 CZK thou.

Public support

7 865 CZK thou.

100%


Provider

Ministry of Agriculture

OECD FORD

Food and beverages

Solution period

01. 01. 2023 - 31. 12. 2025