Improving the quality of gluten-free pastries by new sources of proteins
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Programme of applied research and experimental development ALFA
Call for proposals
ALFA 4 (STA02014TA04)
Main participants
PERNÍK s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2014TA04010762
Alternative language
Project name in Czech
Zlepšení kvality bezlepkového pečiva novými zdroji proteinů
Annotation in Czech
Cílem projektu je zavedení nových, kvalitních, nutričně vyrovnaných a cenově dostupných bezlepkových produktů do výroby a na trh. Tyto produkty mají primárně za cíl zkvalitnění života celiakálních pacientů, pacientů s glutenovou senzitivitou, pacientů s alergií na lepek a dalších na lepek citlivých osob. Zmíněná onemocnění mají vysokou společenskou závažnost vzhledem k jejich vysoké a rostoucí incidenci v naší populaci. Bezlepkové potraviny pro postižené osoby neslouží pouze k pokrytí nutričních požadavků, nýbrž jsou jedinou racionální, celoživotní léčbou. V současné době chybí zdroje těchto potravin vyráběných tuzemskými výrobci. Stěžejním smyslem projektu je nalezení kvalitních, nutričně vhodných, bezlepkových surovin zaměnitelných za běžně technologicky používané suroviny obsahující gluten. Realizací tohoto projektu bude tedy vytvořen racionální základ pro zvýšení kvality bezlepkového pečiva. Pro surovinovou inovaci budeme zavádět vysoce nutričně hodnotné luštěniny, které doposud nejsou v běžném pečivu využívané a jsou zdrojem značného množství kvalitních bílkovin. Integrální součástí projektu je analýza možností a zavádění nových technologických postupů při výrobě bezlepkových potravin. Zvláštní důraz, kromě nutričních a chuťových vlastností, bude kladen na bezpečnost potravin, zejména v souvislosti s nově využívanými surovinami. Z tohoto hlediska budeme testovat antigenní vlastnosti bezlepkových potravin a surovin pro ně určených, abychom vyloučili jejich alergenní působení.
Scientific branches
R&D category
VV - Exeperimental development
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
CEP - another secondary branch
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project achieved planned results and outputs, ie it succeeded according to the assignment. The outputs are usable for patients with celiac disease and market potential has been confirmed by technology and sensory tests. The introduction of this gluten - free pastry is therefore expected sales.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2014
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP18-TA0-TA-U/15:1
Data delivery date
Nov 5, 2018
Finance
Total approved costs
20,269 thou. CZK
Public financial support
13,142 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
7,126 thou. CZK