All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Improving the quality of gluten-free pastries by new sources of proteins

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

    Programme of applied research and experimental development ALFA

  • Call for proposals

    ALFA 4 (STA02014TA04)

  • Main participants

    PERNÍK s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    2014TA04010762

Alternative language

  • Project name in Czech

    Zlepšení kvality bezlepkového pečiva novými zdroji proteinů

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zavedení nových, kvalitních, nutričně vyrovnaných a cenově dostupných bezlepkových produktů do výroby a na trh. Tyto produkty mají primárně za cíl zkvalitnění života celiakálních pacientů, pacientů s glutenovou senzitivitou, pacientů s alergií na lepek a dalších na lepek citlivých osob. Zmíněná onemocnění mají vysokou společenskou závažnost vzhledem k jejich vysoké a rostoucí incidenci v naší populaci. Bezlepkové potraviny pro postižené osoby neslouží pouze k pokrytí nutričních požadavků, nýbrž jsou jedinou racionální, celoživotní léčbou. V současné době chybí zdroje těchto potravin vyráběných tuzemskými výrobci. Stěžejním smyslem projektu je nalezení kvalitních, nutričně vhodných, bezlepkových surovin zaměnitelných za běžně technologicky používané suroviny obsahující gluten. Realizací tohoto projektu bude tedy vytvořen racionální základ pro zvýšení kvality bezlepkového pečiva. Pro surovinovou inovaci budeme zavádět vysoce nutričně hodnotné luštěniny, které doposud nejsou v běžném pečivu využívané a jsou zdrojem značného množství kvalitních bílkovin. Integrální součástí projektu je analýza možností a zavádění nových technologických postupů při výrobě bezlepkových potravin. Zvláštní důraz, kromě nutričních a chuťových vlastností, bude kladen na bezpečnost potravin, zejména v souvislosti s nově využívanými surovinami. Z tohoto hlediska budeme testovat antigenní vlastnosti bezlepkových potravin a surovin pro ně určených, abychom vyloučili jejich alergenní působení.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • CEP - another secondary branch

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project achieved planned results and outputs, ie it succeeded according to the assignment. The outputs are usable for patients with celiac disease and market potential has been confirmed by technology and sensory tests. The introduction of this gluten - free pastry is therefore expected sales.  

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2014

  • Realization period - end

    Dec 31, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP18-TA0-TA-U/15:1

  • Data delivery date

    Nov 5, 2018

Finance

  • Total approved costs

    20,269 thou. CZK

  • Public financial support

    13,142 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    7,126 thou. CZK