All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional footprint methodology for the assessment of environmental and health aspects of food consumption in the Czech Republic

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

    Program to support applied social science research and experimental development OMEGA

  • Call for proposals

    OMEGA 3 (STA02016TD03)

  • Main participants

    Univerzita Karlova / Centrum pro otázky životního prostředí

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    ZP1

Alternative language

  • Project name in Czech

    Metodika stanovení Nutriční stopy pro vyjádření environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby potravin v ČR

  • Annotation in Czech

    Projekt v kontextu Národních priorit VaVaI podpoří změnu stravovacích vzorců v ČR směrem k udržitelné spotřebě potravin a ke zlepšení zdraví obyvatel v souladu se stěžejími cíli „Přechod k udržitelným vzorcům spotřeby“ a „[...]vytváření příznivých podmínek pro formování zdravého životního stylu“. Hlavní cíle projektu jsou a) rozvinout koncept Nutriční stopy (NS) integrující hodnocení zdravotních a environmentálních aspektů spotřeby potravin v ČR a b) vyvinout výpočetní software pro využití konceptu v praxi. Dílčí cíle pro 1. rok řešení: revize indikátorů NS, vývoj výpočetního software, stanovení NS pro vybrané pokrmy, grafické znázornění NS Dílčí cíle pro 2. rok řešení: pilotní test NS v restauracích, optimalizace a finalizace software, vypracování metodiky

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    AE - Management, administration and clerical work

  • CEP - another secondary branch

    DN - Environmental impact on health

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health<br>50602 - Public administration<br>50603 - Organisation theory

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The opposition committee agreed that the project was successful according to the assignment and the project objectives were met. The solution concerned the current topic of sustainable food consumption and improving the health of the population in the Czech Republic. It represents a certain shift in the issue. Practical use of project results is documented. Positive in this context can be evaluated also the continuous cooperation of researchers with users of results. The research problem solved follows the State Program of Environmental Education, Education and its Action Plan for 2016-2018.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2016

  • Realization period - end

    Dec 31, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP18-TA0-TD-U/02:1

  • Data delivery date

    Jul 12, 2019

Finance

  • Total approved costs

    2,414 thou. CZK

  • Public financial support

    1,923 thou. CZK

  • Other public sources

    491 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK