Nutritional footprint methodology for the assessment of environmental and health aspects of food consumption in the Czech Republic
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Program to support applied social science research and experimental development OMEGA
Call for proposals
OMEGA 3 (STA02016TD03)
Main participants
Univerzita Karlova / Centrum pro otázky životního prostředí
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
ZP1
Alternative language
Project name in Czech
Metodika stanovení Nutriční stopy pro vyjádření environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby potravin v ČR
Annotation in Czech
Projekt v kontextu Národních priorit VaVaI podpoří změnu stravovacích vzorců v ČR směrem k udržitelné spotřebě potravin a ke zlepšení zdraví obyvatel v souladu se stěžejími cíli „Přechod k udržitelným vzorcům spotřeby“ a „[...]vytváření příznivých podmínek pro formování zdravého životního stylu“. Hlavní cíle projektu jsou a) rozvinout koncept Nutriční stopy (NS) integrující hodnocení zdravotních a environmentálních aspektů spotřeby potravin v ČR a b) vyvinout výpočetní software pro využití konceptu v praxi. Dílčí cíle pro 1. rok řešení: revize indikátorů NS, vývoj výpočetního software, stanovení NS pro vybrané pokrmy, grafické znázornění NS Dílčí cíle pro 2. rok řešení: pilotní test NS v restauracích, optimalizace a finalizace software, vypracování metodiky
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
AE - Management, administration and clerical work
CEP - another secondary branch
DN - Environmental impact on health
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health<br>50602 - Public administration<br>50603 - Organisation theory
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The opposition committee agreed that the project was successful according to the assignment and the project objectives were met. The solution concerned the current topic of sustainable food consumption and improving the health of the population in the Czech Republic. It represents a certain shift in the issue. Practical use of project results is documented. Positive in this context can be evaluated also the continuous cooperation of researchers with users of results. The research problem solved follows the State Program of Environmental Education, Education and its Action Plan for 2016-2018.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2016
Realization period - end
Dec 31, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP18-TA0-TD-U/02:1
Data delivery date
Jul 12, 2019
Finance
Total approved costs
2,414 thou. CZK
Public financial support
1,923 thou. CZK
Other public sources
491 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK