Develoment of methods of physical sterilization of hatching eggs
Project goals
The project is focused on a hatching egg sterilization based on physical methods - namely low temperature plasma (LTP). Compared to the existing methods, LTP should result in an increased efficiency of poultry farming and eliminated health and ecological risks. The higher added value and efficiency further contribute to higher competitiveness of the poultry industry and food self-sufficiency of the Czech Republic. An LTP generator optimized for a single-egg sterilization will be designed and tested. The effect of LTP will be studied including an impact of LTP on hatching rate and chicken health. By the end of the project, a system for a low-production line should be developed and tested in service.
Keywords
sterilizationdisinfectioneggshatchingpoultry farmingplasmalow-temerature plasma
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
Programme of applied research and experimental development EPSILON
Call for proposals
EPSILON 4 (STA02018TH040)
Main participants
SINDAT spol. s r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
TH04030206 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum využití fyzikálních metod sterilizace vajec pro líhnění
Annotation in Czech
Cílem projektu je rozvoj fyzikálních metod sterilizace násadových vajec - zejm. rozvoj metody nízkoteplotního plazmatu (NTP). Metoda NTP je nasazena se záměrem zvýšit efektivitu drůbežího chovu a výrazně snížit zdravotní a ekologickou zátěž. Zvýšením přidané hodnoty a efektivity chovu dále projekt přispívá ke konkurenceschopnosti drůbežářského průmyslu a tím i k potravinové soběstačnosti ČR. V rámci projektu bude m.j. navržen generátor NTP optimalizováný pro použití k individuální sterilizaci násadových vajec a bude detailně popsán vliv expozice na líhnivost a zdraví kuřat. Do konce projektu bude realizován systém pro maloobjemovou sterilizaci, který bude ověřen v provozních podmínkách.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - secondary branch
10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)
OECD FORD - another secondary branch
21101 - Food and beverages
BK - Liquid mechanics
BL - Plasma physics and discharge through gases
EI - Biotechnology and bionics
GM - Food industry
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
These are preliminary data, the project evaluation hasn´t proceeded yet.
Solution timeline
Realization period - beginning
Oct 1, 2018
Realization period - end
Sep 30, 2022
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 28, 2022
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP23-TA0-TH-U
Data delivery date
Jun 30, 2023
Finance
Total approved costs
27,799 thou. CZK
Public financial support
16,624 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
11,152 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
27 799 CZK thou.
Public support
16 624 CZK thou.
59%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
OECD FORD
Agricultural biotechnology and food biotechnology
Solution period
01. 10. 2018 - 30. 09. 2022