All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The post-harvest processing technology of breadseed poppy ensuring the quality and safety product

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    STA02024TQ030

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TQ03000899 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Technologie posklizňového zpracování máku setého z pohledu zajištění kvality a bezpečnosti finálního produktu

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zajištění produkce kvalitního a bezpečného máku. Pro tento účel budou optimalizovány technologické procesy využívané při jeho posklizňovém zpracování, konkrétně (i) čištění surového máku a (ii) tepelná stabilizace. Oba procesy budou komplexně hodnoceny z hlediska osudu reziduí pesticidů a opiových alkaloidů. Při termostabilizaci bude posuzován nejen vliv různých podmínek na koncentrace nežádoucích látek ve výsledném produktu, ale sledována bude i desaktivace lipas, které zhoršují senzorické vlastnosti máku a oxidační produkty lipidů (trvanlivost). Aplikace opatření popsaných v „Ověřené technologii“, hlavním výstupu projektu, přispějí nejen k uspokojení požadavků obchodních partnerů a spotřebitelů v ČR, ale podpoří i konkurenceschopnost komodity na světovém trhu.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    40101 - Agriculture

  • OECD FORD - another secondary branch

    10406 - Analytical chemistry

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation<br>GD - Fertilization, irrigation, soil treatment<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Feb 28, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-TA0-TQ-R

  • Data delivery date

    Feb 20, 2025

Finance

  • Total approved costs

    4,642 thou. CZK

  • Public financial support

    3,996 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    743 thou. CZK