All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of technologies for food quality assurance and risk analysis of cross-reactivity in animal protein sources

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    STA02025TQ150

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TQ15000382 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj technologií pro zajištění kvality potravin a analýzu rizik zkřížených reaktivit u zdrojů živočišných bílkovin

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je vyvinout a komercializovat spolehlivý detekční nástroj pro účinný a žádoucí monitoring potenciálních alergenů a příměsí hmyzího původu a jiných živočišných druhů, např. ryb a korýšů, v potravinách, a tím umožnit nejen kontrolu produktů na trhu (např. hmyzí moučku nalezenou v těstovinách, sušenkách), ale především včas varovat konzumenty citlivé na příbuzné alergeny. Budou využity pokročilé metody jako PCR, LAMP, biočipové technologie ad., determinovány specif. markery na bázi DNA či RNA (specif. nukleotidové sekvence genů), dále analýzy oblastí epitopů a zhodnocení rizika zkřížené reaktivity. Tím bude zajištěna spolehlivá detekce a identifikace živočišných složek a naplnění dílčích cílů projektu vedoucích k vývoji nástroje pro kontrolu bezpečnosti a kvality potravin.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    30225 - Allergy

  • OECD FORD - another secondary branch

    30501 - Forensic science

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    FP - Other medical fields<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2025

  • Realization period - end

    Dec 31, 2026

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-TA0-TQ-R

  • Data delivery date

    Jan 13, 2025

Finance

  • Total approved costs

    4,986 thou. CZK

  • Public financial support

    4,238 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    748 thou. CZK