Experiences with isolation of bacterial enteric pathogens from surface and waste water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020711%3A_____%2F09%3A00002609" target="_blank" >RIV/00020711:_____/09:00002609 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
Original language description
Znečištění fekálního původu je jedním z nejvýznamnějších typů kontaminace vod. Kromě běžných střevních bakterií lze totiž ve vodách nalézt i střevní patogeny, které zde mohou přetrvávat po několik týdnů až měsíců a sloužit jako zdroj infekce. Z pohledu hygienických rizik je nejzásadnější kontaminace pitných vod a vod využívaných ke koupání. Mezi nejběžnější původce střevních infekcí se řadí zástupci čeledi Enterobacteriaceae, zejména salmonely, shigely, patogenní sérovary E. coli, yersinie. V posledníchletech se na přední místo dostaly infekce způsobené kampylobaktery (v ČR 20 175 případů v roce 2008). Izolace bakteriálních střevních patogenů vychází z jejich typických vlastností, včetně jejich schopnosti růst a množit se na nebo ve specifických kultivačních médiích v prostředí s různým obsahem kyslíku (aerobní, anaerobní, mikroaerofilní prostředí). Identifikace bakteriálních střevních patogenů je založena především na sledování jejich typických biochemických reakcí.
Czech name
Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
Czech description
Znečištění fekálního původu je jedním z nejvýznamnějších typů kontaminace vod. Kromě běžných střevních bakterií lze totiž ve vodách nalézt i střevní patogeny, které zde mohou přetrvávat po několik týdnů až měsíců a sloužit jako zdroj infekce. Z pohledu hygienických rizik je nejzásadnější kontaminace pitných vod a vod využívaných ke koupání. Mezi nejběžnější původce střevních infekcí se řadí zástupci čeledi Enterobacteriaceae, zejména salmonely, shigely, patogenní sérovary E. coli, yersinie. V posledníchletech se na přední místo dostaly infekce způsobené kampylobaktery (v ČR 20 175 případů v roce 2008). Izolace bakteriálních střevních patogenů vychází z jejich typických vlastností, včetně jejich schopnosti růst a množit se na nebo ve specifických kultivačních médiích v prostředí s různým obsahem kyslíku (aerobní, anaerobní, mikroaerofilní prostředí). Identifikace bakteriálních střevních patogenů je založena především na sledování jejich typických biochemických reakcí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
DJ - Pollution and water control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP310%2F09%2FP146" target="_blank" >GP310/09/P146: New approach to hygienic risk identification related to occurrence of enteric pathogens in water</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov, Mikrobiológia vody 2009
ISBN
978-80-970269-9-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
80-84
Publisher name
Československá spoločnosť mikrobiologická
Place of publication
Bratislava ? Praha
Event location
Poprad, Slovensko
Event date
Jan 1, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—