The most common agents of viral alimentary infections
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nejčastější původci virových alimentárních infekcí
Original language description
Alimentární infekce (v angličtině foodborne infections) jsou infekce způsobené konzumací mikrobiálně kontaminovaných potravin a vody. Nejčastějšími typy onemocnění, která vyvolávají touto cestou viry, jsou gastroenteritidy a hepatitidy. Jejich původci jsou v případě gastroenteritid zejména noroviry a v případě hepatitid viry hepatitidy A a E. Noroviry jsou neobalené RNA viry způsobující po celém světě akutní gastroenteritidy. Noroviry jsou nejčastějšími nebakteriálními původci epidemií v kolektivních zařízeních pro děti a seniory. Přenos nákazy probíhá fekálně-rální cestou. Protože pro vyvolání infekce stačí velmi nízká infekční dávka, je možné se nakazit i prostřednictvím infekčního aerosolu. Vehikulem nákazy se mohou stát kontaminované potraviny i voda. Původcem hepatitidy A je neobalený RNA virus, odolný k zevnímu prostředí. Jedná se o výhradně lidský patogen. Šíří se fekálně-orální cestou, kontaktem s infikovanou osobou, kontaminovanými potravinami a vodou, rizikovými sexuálními praktikami nebo krví a krevními deriváty. Proti hepatitidě A se lze chránit očkováním. Původcem hepatitidy E je neobalený RNA virus. Infekce je nebezpečná hlavně v těhotenství, kdy ohrožuje život matky i plodu. Přenos je opět fekálně-orální cestou, kontaminovanými potravinami nebo vodou. Zdroj infekce může být humánní i zoonotický. V současné době jsou v Evropě za přírodní rezervoáry viru pokládána prasata a jelenovití, rizika infekce se vztahují zejména na konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností. Protože jsou obvykle v potravinách a vodě viry přítomné v nízkých koncentracích, používají se k jejich detekci molekulární metody jako RT-qPCR. Pro detekci norovirů a viru hepatitidy A ve vybraných potravinách existují validované ISO metody, které by se mohly stát východiskem pro detekci širšího spektra virů v potravinách a vodě.
Czech name
Nejčastější původci virových alimentárních infekcí
Czech description
Alimentární infekce (v angličtině foodborne infections) jsou infekce způsobené konzumací mikrobiálně kontaminovaných potravin a vody. Nejčastějšími typy onemocnění, která vyvolávají touto cestou viry, jsou gastroenteritidy a hepatitidy. Jejich původci jsou v případě gastroenteritid zejména noroviry a v případě hepatitid viry hepatitidy A a E. Noroviry jsou neobalené RNA viry způsobující po celém světě akutní gastroenteritidy. Noroviry jsou nejčastějšími nebakteriálními původci epidemií v kolektivních zařízeních pro děti a seniory. Přenos nákazy probíhá fekálně-rální cestou. Protože pro vyvolání infekce stačí velmi nízká infekční dávka, je možné se nakazit i prostřednictvím infekčního aerosolu. Vehikulem nákazy se mohou stát kontaminované potraviny i voda. Původcem hepatitidy A je neobalený RNA virus, odolný k zevnímu prostředí. Jedná se o výhradně lidský patogen. Šíří se fekálně-orální cestou, kontaktem s infikovanou osobou, kontaminovanými potravinami a vodou, rizikovými sexuálními praktikami nebo krví a krevními deriváty. Proti hepatitidě A se lze chránit očkováním. Původcem hepatitidy E je neobalený RNA virus. Infekce je nebezpečná hlavně v těhotenství, kdy ohrožuje život matky i plodu. Přenos je opět fekálně-orální cestou, kontaminovanými potravinami nebo vodou. Zdroj infekce může být humánní i zoonotický. V současné době jsou v Evropě za přírodní rezervoáry viru pokládána prasata a jelenovití, rizika infekce se vztahují zejména na konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností. Protože jsou obvykle v potravinách a vodě viry přítomné v nízkých koncentracích, používají se k jejich detekci molekulární metody jako RT-qPCR. Pro detekci norovirů a viru hepatitidy A ve vybraných potravinách existují validované ISO metody, které by se mohly stát východiskem pro detekci širšího spektra virů v potravinách a vodě.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/NV17-31921A" target="_blank" >NV17-31921A: Food-borne viruses - molecular epidemiology and methods for rapid detection</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů