All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food as a source of viral infection

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001179" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001179 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potraviny jako zdroj virových infekcí

  • Original language description

    V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřed

  • Czech name

    Potraviny jako zdroj virových infekcí

  • Czech description

    V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřed

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    964-969

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database