Function of water in the transimission of foodborne viruses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000135" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000135 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vuv.cz/files/pdf/aktuality/2021-02-09_MVAP_2021_info_pokyny.pdf" target="_blank" >https://www.vuv.cz/files/pdf/aktuality/2021-02-09_MVAP_2021_info_pokyny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Role vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce
Original language description
Konference mikrobiologie vody a prostředí, Hotel Kamzík, Malá Morávka, termín konání 9.-11.6.2021. V poslední době se důležitou oblastí zájmu nejen v bezpečnosti potravin stávají virová agens a onemocnění jimi způsobená. O jejich významu svědčí periodické zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), podle kterých jsou viry zařazeny mezi nejčastější původce onemocnění v souvislosti s kontaminovanými potravinami a vodou. Ačkoli byl přenos kontaminovanými potravinami či vodou popsán u téměř 11 čeledí, podle EFSA mezi nejvýznamnější zástupce patří noroviry (NoV GI a NoV GII), virus hepatitidy A (HAV) a virus hepatitidy E (HEV). Hlavní způsob šíření těchto virů je fekálně-orální přenos. Díky kombinaci přímého kontaktu infikovaných osob (klinicky nemocných či asymptomatických přenašečů) a nedodržování základních hygienických návyků dochází pak v populaci k obtížně kontrolovatelnému šíření onemocnění. Infikovaná osoba většinou vylučuje zmíněné viry už před objevením klinických příznaků a několik týdnů po jejich odeznění. Tato agens se následně dostávají do prostředí a kanalizačních systémů. Oproti bakteriím viry obecně vykazují větší rezistenci vůči čistícím procesům, proto nemusí být běžnými postupy zcela spolehlivě odstraněna či inaktivována. Ke kontaminaci povrchové i pitné vody tak dochází odtokem nedostatečně ošetřené vody z čističek odpadních vod do vodních zdrojů, prostřednictvím netěsnících/porušených kanalizačních systémů a septiků či přímým odtokem odpadních vod a kalů do prostředí. Kontaminovaná voda pak může sloužit jako vhodné vehikulum těchto virů a následně být zdrojem sekundárních kontaminací potravin. Vzrůstající počty zaznamenaných epidemií souvisejících s kontaminovanými potravinami či vodou svědčí právě o tom, že ani tento způsob přenosu virů by neměl být opomíjen. Cílem příspěvku bylo podrobněji seznámit posluchače s rolí vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce a s výsledky analýz různých druhů vod na přítomnost vybraných virových agens (humánní noroviry, adenoviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E), včetně molekulárně epidemiologických studií, které byly provedeny ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství, v.v.i., Brno.
Czech name
Role vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů