Viruses as causative agents of foodborne diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000992" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000992 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Viry jako původci alimentárních onemocnění
Original language description
Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k příméspotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius.
Czech name
Viry jako původci alimentárních onemocnění
Czech description
Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k příméspotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
34-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—