All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gut microbiome and nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F24%3A00085365" target="_blank" >RIV/00023001:_____/24:00085365 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Střevní mikrobiom a způsob výživy

  • Original language description

    Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.

  • Czech name

    Střevní mikrobiom a způsob výživy

  • Czech description

    Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LX22NPO5104" target="_blank" >LX22NPO5104: National Institute for Research of Metabolic and Cardiovascular Diseases</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Mikrobiom a zdraví

  • ISBN

    978-80-271-5192-9

  • Number of pages of the result

    16

  • Pages from-to

    357-373

  • Number of pages of the book

    519

  • Publisher name

    Grada Publishing

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter