Gut microbiome and nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F24%3A00085365" target="_blank" >RIV/00023001:_____/24:00085365 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Střevní mikrobiom a způsob výživy
Original language description
Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.
Czech name
Střevní mikrobiom a způsob výživy
Czech description
Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LX22NPO5104" target="_blank" >LX22NPO5104: National Institute for Research of Metabolic and Cardiovascular Diseases</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Number of pages of the result
16
Pages from-to
357-373
Number of pages of the book
519
Publisher name
Grada Publishing
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—