All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23914" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####914 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

  • Original language description

    The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety 'PYRA' and tetraploid variety 'EMKA' were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the bothbuckwheat varieties were similar. The significant differences (>31%) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety 'Emka' had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than 'Pyra'. Therewere determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety 'Pyra' after 6 days of germination reached 113mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin in 'Pyra', wh

  • Czech name

    Nutriční změny během klíčení diploiní a tetraploidní pohanky

  • Czech description

    Suché a naklíčené nažky (4, 6 a 8 dní) diploidní odrůdy ´Pyra´ a tetraploidní odrůdy ´Emka´ byly hodnocené vzhledem ke změnám obsahových a nutričních látek během klíčení. Obsah AMK a vitamínu B2 byl u obou odrůd podobný. Významný rozdíl (>31%) byl mezi odrůdami zaznamenán v obsahu rutinu, methioninu a leucinu. ´Emka´ měla vyšší obsah methioninu (36,5 %) a leucinu (okolo 41 %), ´Pyra´ rutinu (138,5 %). Během klíčení byly u obou odrůd zaznamenány minimální změny v obsahu sledovaných látek. Pouze u rutinubylo u odrůdy ´Pyra´ zaznamenáno 8 den nakličování zvýšení obsahu rutinu na 156 mg/g sušiny. Obsah riboflavinu byl 8. den nakličování vyšší 4krát než u nažek. Obsah vitamínu C u ´Pyry´narůstal stejně rychle během klíčení jako obsah rutinu; obsah rutinua vitamínu C u ´Emky´stagnoval.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GA - Agricultural economics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzity of underutized cereals and pseudocereals and its use in sustainable agriculture and in healthy food production</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2001

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Advances in Buckwheat Research: Proceedings of the VIII ISB

  • ISBN

    -

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    0-0

  • Publisher name

    IBRA

  • Place of publication

    Chunchon, Korea

  • Event location

    Chunchon, Korea

  • Event date

    Aug 30, 2001

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article