Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23914" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####914 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds
Original language description
The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety 'PYRA' and tetraploid variety 'EMKA' were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the bothbuckwheat varieties were similar. The significant differences (>31%) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety 'Emka' had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than 'Pyra'. Therewere determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety 'Pyra' after 6 days of germination reached 113mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin in 'Pyra', wh
Czech name
Nutriční změny během klíčení diploiní a tetraploidní pohanky
Czech description
Suché a naklíčené nažky (4, 6 a 8 dní) diploidní odrůdy ´Pyra´ a tetraploidní odrůdy ´Emka´ byly hodnocené vzhledem ke změnám obsahových a nutričních látek během klíčení. Obsah AMK a vitamínu B2 byl u obou odrůd podobný. Významný rozdíl (>31%) byl mezi odrůdami zaznamenán v obsahu rutinu, methioninu a leucinu. ´Emka´ měla vyšší obsah methioninu (36,5 %) a leucinu (okolo 41 %), ´Pyra´ rutinu (138,5 %). Během klíčení byly u obou odrůd zaznamenány minimální změny v obsahu sledovaných látek. Pouze u rutinubylo u odrůdy ´Pyra´ zaznamenáno 8 den nakličování zvýšení obsahu rutinu na 156 mg/g sušiny. Obsah riboflavinu byl 8. den nakličování vyšší 4krát než u nažek. Obsah vitamínu C u ´Pyry´narůstal stejně rychle během klíčení jako obsah rutinu; obsah rutinua vitamínu C u ´Emky´stagnoval.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GA - Agricultural economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzity of underutized cereals and pseudocereals and its use in sustainable agriculture and in healthy food production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Advances in Buckwheat Research: Proceedings of the VIII ISB
ISBN
-
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
IBRA
Place of publication
Chunchon, Korea
Event location
Chunchon, Korea
Event date
Aug 30, 2001
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—