Quality of minor crops and pseudocereals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23678" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####678 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
Original language description
V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů
Czech name
Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
Czech description
V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GA - Agricultural economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzity of underutized cereals and pseudocereals and its use in sustainable agriculture and in healthy food production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Kvalita rostlinné produkce: Současnost a perspektivy směrem k EU
ISBN
80-86555-22-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
177-183
Publisher name
VÚRV, Praha
Place of publication
VÚRV, Praha
Event location
VÚRV, Praha
Event date
Feb 6, 2003
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—