Identification of barley varieties using storage and enzyme protein
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A2411" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:2411 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Identification of barley varieties using storage and enzyme protein
Original language description
Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include
Czech name
Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů
Czech description
Organismy jsou reprezentovány různými variantami zásobních a enzymatických bílkovin. Tento jev bílkovinného polymorfismu je předpokladem využití bílkovin jako genetických markerů, kterých lze využít k identifikaci odrůd ječmene. K získání elektroforetických spekter standardních vzorků semen odrůd jarního a ozimého ječmene registrovaných v ČR byly použity a vzájemně porovnány čtyři postupy elektroforetické separace hordeinových a enzymatických bílkovin ječmene a sice postup elektroforézy ve škrobovém gelu (SGE) podle, postup doporučený mezinárodní organizací semenářské kontroly ISTA, tj. elektroforéza v polyakrylamidovém gelu (PAGE), která je zakotvená v ČSN 46 1085-2, dále metoda elektroforézy v polyakrylamidovém gelu v prostředí SDS (SDS-PAGE), doporučená mezinárodní organizací pro ochranu odrůd (UPOV,1994), alely esterázových lokusů Est 1, Est 2, Est 4 a Est 5 byly stanoveny v plotně polyakrylamidového gelu s tris-glycin pufrem při pH 8,3 ( Sýkorová,1996). Byla zhodnocena genetická s
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Development of the methods for objective identification of agricultural crop plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Palackianae Olomucensis (Chemica)
ISSN
0232-0061
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2004
Issue of the periodical within the volume
—
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
169-170
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—