All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of barley varieties using storage and enzyme protein

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A2411" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:2411 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Identification of barley varieties using storage and enzyme protein

  • Original language description

    Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include

  • Czech name

    Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů

  • Czech description

    Organismy jsou reprezentovány různými variantami zásobních a enzymatických bílkovin. Tento jev bílkovinného polymorfismu je předpokladem využití bílkovin jako genetických markerů, kterých lze využít k identifikaci odrůd ječmene. K získání elektroforetických spekter standardních vzorků semen odrůd jarního a ozimého ječmene registrovaných v ČR byly použity a vzájemně porovnány čtyři postupy elektroforetické separace hordeinových a enzymatických bílkovin ječmene a sice postup elektroforézy ve škrobovém gelu (SGE) podle, postup doporučený mezinárodní organizací semenářské kontroly ISTA, tj. elektroforéza v polyakrylamidovém gelu (PAGE), která je zakotvená v ČSN 46 1085-2, dále metoda elektroforézy v polyakrylamidovém gelu v prostředí SDS (SDS-PAGE), doporučená mezinárodní organizací pro ochranu odrůd (UPOV,1994), alely esterázových lokusů Est 1, Est 2, Est 4 a Est 5 byly stanoveny v plotně polyakrylamidového gelu s tris-glycin pufrem při pH 8,3 ( Sýkorová,1996). Byla zhodnocena genetická s

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Development of the methods for objective identification of agricultural crop plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis (Chemica)

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2004

  • Issue of the periodical within the volume

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    169-170

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database