Characterisation of oat genotypes using electrophoresis of avenins in polyacrylamide gel (A-PAGE)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000483" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000483 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace genotypů ovsa s využitím elektroforézy aveninů v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE)
Original language description
Metodika uvádí postup elektroforetického stanovení prolaminových bílkovin (aveninů) ovsa metodou vertikální elektroforézy v deskách polyakrylamidového gelu. Část zásobních bílkovin rozpustných v 25 % vodném roztoku 2-chlorethanolu se po extrakci z endospermu zrna podrobí elektroforetické separaci při pH 3,2 při stabilizovaném napětí. Tím se zásobní bílkoviny rozdělí podle molekulové hmotnosti a podle povahy povrchového náboje. Poloha a intenzita proteinových zón v elektroforeogramu odpovídá genetické konstituci materiálu a je pro něj charakteristická. Jedná se o modifikovanou standardní referenční metodu doporučenou organizací ISTA (International Seed Testing Association) pro identifikaci odrůd pšenice a ječmene pomocí elektroforézy v polyakrylamidovémgelu, ze které vychází také ČSN 461085-2 (Pšenice obecná a ječmen ? Stanovení odrůdové pravosti a odrůdové čistoty ? Část 2: Elektroforéza bílkovin v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE).
Czech name
Charakterizace genotypů ovsa s využitím elektroforézy aveninů v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE)
Czech description
Metodika uvádí postup elektroforetického stanovení prolaminových bílkovin (aveninů) ovsa metodou vertikální elektroforézy v deskách polyakrylamidového gelu. Část zásobních bílkovin rozpustných v 25 % vodném roztoku 2-chlorethanolu se po extrakci z endospermu zrna podrobí elektroforetické separaci při pH 3,2 při stabilizovaném napětí. Tím se zásobní bílkoviny rozdělí podle molekulové hmotnosti a podle povahy povrchového náboje. Poloha a intenzita proteinových zón v elektroforeogramu odpovídá genetické konstituci materiálu a je pro něj charakteristická. Jedná se o modifikovanou standardní referenční metodu doporučenou organizací ISTA (International Seed Testing Association) pro identifikaci odrůd pšenice a ječmene pomocí elektroforézy v polyakrylamidovémgelu, ze které vychází také ČSN 461085-2 (Pšenice obecná a ječmen ? Stanovení odrůdové pravosti a odrůdové čistoty ? Část 2: Elektroforéza bílkovin v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46065" target="_blank" >1G46065: Enhancement of the value of spring wheat, winter barley and oats collections for users and improvement of their management.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
PAGE
Regulation ID
—
Technical parameters
Metodika určuje postup elektroforetického stanovení prolaminových bílkovin (aveninů) ovsa metodou vertikální elektroforézy v deskách polyakrylamidového gelu.
Economical parameters
Okamžitý ekonomický přínos vyplývá z použití metodiky pro kontrolu pravosti deklarované odrůdy a při určení čistoty a homogenity osiva.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, odbor rostlinných komodit
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů