Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:356 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
Original language description
Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.
Czech name
Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
Czech description
Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí "Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-902436-9-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
135-140
Publisher name
VÚP s.r.o. Troubsko u Brna
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 9, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—