All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:356 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.

  • Original language description

    Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.

  • Czech name

    Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.

  • Czech description

    Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí "Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-902436-9-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    135-140

  • Publisher name

    VÚP s.r.o. Troubsko u Brna

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Nov 9, 2004

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article