Long term storage of vegetatively propagated fruit species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23457" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:#####457 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dlouhodobe uchovani vegetativne mnozenych ovocnych plodin
Original language description
Jabloň (Malus domestica Borkh.), hrušeň (Pyrus communis L.), višeň (Prunus cerasus L.), třešeň (Prunus avium L.) a jahodník (Fragaria ananassa Duch.) jsou v podmínkách České republiky významnými ovocnými plodinami. Tyto druhy jsou ale citlivé k mnoha chorobám, které mohou poškodit materiál rostoucí v polních kolekcích. Vhodnou metodou pro bezpečné dlouhodobé uchování vegetativně množených ovocných plodin je kryoprezervace in vitro rostoucích vrcholků. Devadesát genotypů ovocných plodin bylo úspěšně ustaveno a namnoženo v in vitro podmínkách na pevných agarových médiích typu MS (Murashige and Skoog). Tento materiál je nyní skladován v zamražené formě v kapalném dusíku při teplotě -196°C. Přežití in vitro namnožených jabloní, hrušní, třešní, višní a jahodníku bylo hodnoceno po působení této nízké teploty. Otužování a předkultivace zvýšily přežití kryoprezervovaných vrcholků. Metody založené na enkapsulaci a vitrifikaci přinesly slibné výsledky zajišťující přežití vyšší než 30% v souboru
Czech name
Dlouhodobe uchovani vegetativne mnozenych ovocnych plodin
Czech description
Jabloň (Malus domestica Borkh.), hrušeň (Pyrus communis L.), višeň (Prunus cerasus L.), třešeň (Prunus avium L.) a jahodník (Fragaria ananassa Duch.) jsou v podmínkách České republiky významnými ovocnými plodinami. Tyto druhy jsou ale citlivé k mnoha chorobám, které mohou poškodit materiál rostoucí v polních kolekcích. Vhodnou metodou pro bezpečné dlouhodobé uchování vegetativně množených ovocných plodin je kryoprezervace in vitro rostoucích vrcholků. Devadesát genotypů ovocných plodin bylo úspěšně ustaveno a namnoženo v in vitro podmínkách na pevných agarových médiích typu MS (Murashige and Skoog). Tento materiál je nyní skladován v zamražené formě v kapalném dusíku při teplotě -196°C. Přežití in vitro namnožených jabloní, hrušní, třešní, višní a jahodníku bylo hodnoceno po působení této nízké teploty. Otužování a předkultivace zvýšily přežití kryoprezervovaných vrcholků. Metody založené na enkapsulaci a vitrifikaci přinesly slibné výsledky zajišťující přežití vyšší než 30% v souboru
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: New method of conservation of fruit crop gene resources.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
—
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
49-55
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—