All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F04%3A%230000365" target="_blank" >RIV/25271121:_____/04:#0000365 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.

  • Original language description

    Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.

  • Czech name

    In vitro kultury a kryoprezervace jako nástroj pro uchování ovocných druhů

  • Czech description

    Padesát genotypů jabloní, hrušní, višní a jahodníku bylo úspěšně převedeno do in vitro kultur a množeno na médiích typu Murashige Skoog (MS). Nejvyšší multiplikační koeficient byl obdržen pro odrůdu hrušně ´Koporečka´, která produkovala 5,2 nových výhonůza měsíc na MS mediu obohaceném 1 mg na litr BAP (6 benzylaminopurin). Otužování a předkultivace zlepšily přežití kryoprezervovaných výhonů. Při použití postupu založeném na enkapsulaci a vitrifikaci bylo dosaženo slibných výsledků, s přežitím použitýchgenotypů přesahujícím 30 %. Padesát genotypů jabloní, hrušní, višní a jahodníku je nyní dlouhodobě skladováno v genobance v kryoprezervované formě v kapalném dusíku v teplotě -196°C.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: New method of conservation of fruit crop gene resources.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bulletin of Botanical Gardens, Museums and Collections

  • ISBN

    1230-3291

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    65-67

  • Publisher name

    Botanical Garden Center for Biological Diversity Conservation of the Polish Academy of Sciencies.

  • Place of publication

    Varšava-Powsin

  • Event location

    Cieszyn

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article