In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F04%3A%230000365" target="_blank" >RIV/25271121:_____/04:#0000365 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.
Original language description
Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.
Czech name
In vitro kultury a kryoprezervace jako nástroj pro uchování ovocných druhů
Czech description
Padesát genotypů jabloní, hrušní, višní a jahodníku bylo úspěšně převedeno do in vitro kultur a množeno na médiích typu Murashige Skoog (MS). Nejvyšší multiplikační koeficient byl obdržen pro odrůdu hrušně ´Koporečka´, která produkovala 5,2 nových výhonůza měsíc na MS mediu obohaceném 1 mg na litr BAP (6 benzylaminopurin). Otužování a předkultivace zlepšily přežití kryoprezervovaných výhonů. Při použití postupu založeném na enkapsulaci a vitrifikaci bylo dosaženo slibných výsledků, s přežitím použitýchgenotypů přesahujícím 30 %. Padesát genotypů jabloní, hrušní, višní a jahodníku je nyní dlouhodobě skladováno v genobance v kryoprezervované formě v kapalném dusíku v teplotě -196°C.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: New method of conservation of fruit crop gene resources.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin of Botanical Gardens, Museums and Collections
ISBN
1230-3291
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
65-67
Publisher name
Botanical Garden Center for Biological Diversity Conservation of the Polish Academy of Sciencies.
Place of publication
Varšava-Powsin
Event location
Cieszyn
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—