All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The ways of cryoconservation of fruit trees

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23512" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:#####512 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin

  • Original language description

    Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kulturovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmí

  • Czech name

    Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin

  • Czech description

    Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kulturovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmí

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Konzervace a regenerace genetických zdrojů vegetativně množených druhů rostlin a Dostupnost a využívání genetických zdrojů rostlin a podpora biodiversity.

  • ISBN

    80-86555-62-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    52-57

  • Publisher name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Žatec, CZ

  • Event date

    Nov 26, 2003

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article