Evaluation of risks of systems and means of vegetable protection used against pests on the environment and product safety
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1549" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1549 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení rizik systémů a prostředků ochrany zeleniny vůči škodlivým organismům na životní prostředí a kvalitu produktů
Original language description
Jádrem studie je text zaměřený na metodologii hodnocení rizik prostředků ochrany používaných v zelenině na životní prostředí, přirozené nepřátele škůdců a biodiverzitu. Identifikace nebezpečí (hazard) na životní prostředí je provedena pro všechny přípravky registrované v ČR do zeleniny a pro vybrané přípravky registrované do meziplodin při pěstování zeleniny. Ve studii je navržena metodologie, jak prostředky ochrany zeleniny zařazovat do tříd toxicity. Základem třídění je zhodnocení tří skupin účinků prostředků ochrany: (1) selektivita vůči přirozeným nepřátelům škodlivých organismů, (2) vliv na necílové organismy (včely, ryby, zvěř, ptáky), (3) vliv na obratlovce, včetně člověka, podle standardu LD50 při testování na hlodavcích. Dále je navržen metodický postup, jak vytvořit zelený, žlutý a červený seznam účinných látek přípravků na ochranu zeleniny využitelný pro systém integrované produkce zeleniny v ČR v souladu s nejvyššími standardy směrnic podle OILB. Ve studii je navrhováno ho
Czech name
Hodnocení rizik systémů a prostředků ochrany zeleniny vůči škodlivým organismům na životní prostředí a kvalitu produktů
Czech description
Jádrem studie je text zaměřený na metodologii hodnocení rizik prostředků ochrany používaných v zelenině na životní prostředí, přirozené nepřátele škůdců a biodiverzitu. Identifikace nebezpečí (hazard) na životní prostředí je provedena pro všechny přípravky registrované v ČR do zeleniny a pro vybrané přípravky registrované do meziplodin při pěstování zeleniny. Ve studii je navržena metodologie, jak prostředky ochrany zeleniny zařazovat do tříd toxicity. Základem třídění je zhodnocení tří skupin účinků prostředků ochrany: (1) selektivita vůči přirozeným nepřátelům škodlivých organismů, (2) vliv na necílové organismy (včely, ryby, zvěř, ptáky), (3) vliv na obratlovce, včetně člověka, podle standardu LD50 při testování na hlodavcích. Dále je navržen metodický postup, jak vytvořit zelený, žlutý a červený seznam účinných látek přípravků na ochranu zeleniny využitelný pro systém integrované produkce zeleniny v ČR v souladu s nejvyššími standardy směrnic podle OILB. Ve studii je navrhováno ho
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
—
Publisher/client name
—
Version
Neuveden
Carrier ID
—