Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1593" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1593 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars
Original language description
Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.
Czech name
Bílkovinné frakce a jejich vztah k ukazatelům kvality zrna odrůd ozimé pšenice
Czech description
U souboru 15 odrůd ozimé pšenice, registrovaných v České republice, byly hodnoceny kvalitativní parametry zrna s důrazem na bílkovinné frakce (obsah a podíl albuminů + globulinů, obsah gliadinů a gluteninů) a na relativní viskozitu. Všechny parametry byly průkazně ovlivněny prostředím. Silný vliv genotypu byl pozorován u podílu albuminů + globulinů v hrubých bílkovinách a u obsahu této frakce v sušině. Odrůda Rialto měla nejvyšší obsah (3,93 % v suš.) a podíl (30,81 %) albuminů + globulinů. Nejvyšší hodnota relativní viskozity byla zjištěna u odrůd Sulamit (2,50) a Rialto (2,11). Byla potvrzena silnější negativní korelace mezi frakcemi zásobních bílkovin (gliandiny a gluteniny) a podílem albuminů + globulinů v hrubých bílkovinách. Vysoká relativní viskozita, která může potenciálně zhoršovat krmnou hodnotu zrna pšenice pro drůbež, byla naměřena u odrůd Rialto a Sulamit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specification of properties and characteristics of common wheat grain and their linkages with feeding quality focused on monogasters feeding efficiency</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník mezinárodní konference - Výživa zvířat 2006 ? proteiny
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
44-47
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Agronomická fakulta, Ústav výživy zvířat a pícn
Event date
Jun 8, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—