All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1593" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1593 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars

  • Original language description

    Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.

  • Czech name

    Bílkovinné frakce a jejich vztah k ukazatelům kvality zrna odrůd ozimé pšenice

  • Czech description

    U souboru 15 odrůd ozimé pšenice, registrovaných v České republice, byly hodnoceny kvalitativní parametry zrna s důrazem na bílkovinné frakce (obsah a podíl albuminů + globulinů, obsah gliadinů a gluteninů) a na relativní viskozitu. Všechny parametry byly průkazně ovlivněny prostředím. Silný vliv genotypu byl pozorován u podílu albuminů + globulinů v hrubých bílkovinách a u obsahu této frakce v sušině. Odrůda Rialto měla nejvyšší obsah (3,93 % v suš.) a podíl (30,81 %) albuminů + globulinů. Nejvyšší hodnota relativní viskozity byla zjištěna u odrůd Sulamit (2,50) a Rialto (2,11). Byla potvrzena silnější negativní korelace mezi frakcemi zásobních bílkovin (gliandiny a gluteniny) a podílem albuminů + globulinů v hrubých bílkovinách. Vysoká relativní viskozita, která může potenciálně zhoršovat krmnou hodnotu zrna pšenice pro drůbež, byla naměřena u odrůd Rialto a Sulamit.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specification of properties and characteristics of common wheat grain and their linkages with feeding quality focused on monogasters feeding efficiency</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník mezinárodní konference - Výživa zvířat 2006 ? proteiny

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    44-47

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Agronomická fakulta, Ústav výživy zvířat a pícn

  • Event date

    Jun 8, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article