EFFECT OF 1B/1R TRANSLOCATION ON PROTEIN COMPLEX AND RELATIVE VISCOSITY OF WHEAT GRAIN WITH EMPHASIS ON FEEDING VALUE
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2117" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2117 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/07:21815
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
EFFECT OF 1B/1R TRANSLOCATION ON PROTEIN COMPLEX AND RELATIVE VISCOSITY OF WHEAT GRAIN WITH EMPHASIS ON FEEDING VALUE
Original language description
The research was aimed at a 1B/1R translocation effect on selected grain parameters of wheat double haploid (DH) lines. A set of DH wheat lines selected according to the presence (8 lines) or absence (10 lines) of 1B/1R translocation was grown for 3 years. There were tested following parameters of grain: content of crude protein, content of 9 selected essential amino acids, calculated essential amino acid index (EAAI), protein fractions content (albumins + globulins and their proportion in crude protein; gliadins and sum of glutenins) and relative viscosity. There were found out higher genotypic dependence of albumins+globulins content and relative viscosity in comparison with content of crude protein, gliadins, glutenins and amino acids. There was also confirmed high positive correlation among most of essential amino acids, crude- and storage proteins (gliadins and glutenins) and their negative correlation to proportion of albumins+globulins in crude protein. The parameter EAAI did no
Czech name
Vliv 1B/1R translokace na bílkovinný komplex pšeničného zrna a relativní viskozitu s ohledem na krmnou kvalitu
Czech description
Výzkum byl zaměřen na vliv 1B/1R translokace na vybrané parametry zrna u dihaploidních (DH) linií pšenice. Soubor DH linií členěných podle přítomnosti (8 linií) či absence (10 linií) 1B/1R byl pěstován po 3 roky. Byly u něho hodnoceny následující charakteristiky zrna: obsah hrubých bílkovin, obsah 9 vybraných esenciálních aminokyselin, vypočtený index esenciálních aminokyselin (EAAI), obsah bílkovinných frakcí (albumino-globulinové frakce a její podíl v hrubých bílkovinách; gliadiny a suma gluteninů) arelativní viskozita. Byly zjištěny větší rozdíly mezi genotypy v obsahu albumino-globulinové frakce a v relativní viskozitě ve srovnání s obsahem hrubých bílkovin, gliadinů, gluteninů a aminokyselin. Byla potvrzena silná pozitivní korelace mezi obsahem většiny esenciálních aminokyselin a obsahem hrubých a zásobních bílkovin (gliadinů a gluteninů) a jejich negativní korelace k podílu albuminů a globulinů v hrubých bílkovinách. U EAAI nebyla prokázána průkazná závislost na více variabilníc
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specification of properties and characteristics of common wheat grain and their linkages with feeding quality focused on monogasters feeding efficiency</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Volume of the periodical
38
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
111-116
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—