Effect of 1B/1R translocation on selected grain quality parameters in set of doubled haploid wheat lines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A2492" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:2492 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of 1B/1R translocation on selected grain quality parameters in set of doubled haploid wheat lines
Original language description
A set of quality parameters (crude protein content, Zeleny sedimentation test, wet gluten content, gluten index, albumins + globulins content, gliadin content, sum of glutenins, proportion of albumins + globulins in crude protein and relative viscosity)was tested in 17 doubled haploid (DH) wheat lines differing in the presence or absence of 1B/1R translocation. The presence of 1B/1R translocation (allele Gli 1B3) affected the significantly higher content of albumins and globulins and significantly lower value of gluten index. Nevertheless, a certain translocation influence on the other parameters (Zeleny sedimentation test; relative viscosity; proportion of albumins + globulins in crude protein) was also registered. The deteriorative effect of the 1B/1R translocation on indirect technological grain parameters was confirmed more markedly in gluten index than in Zeleny sedimentation test. A high number of significant differences between lines was found in Zeleny sedimentation test, cont
Czech name
Efekt 1B/1R translokace na vybrané parametry kvality zrna pšenice v souboru dihaploidních liniích pšenice
Czech description
Soubor kvalitativních parametrů (obsah hrubého proteinu, mokrého lepku, obsah a proporce albumino-globulinové frakce, obsah gliadinů a gluteninů a hodnoty gluten indexu, Zeleny sedimentačního testu a relativní viskozity byly posuzovány u souboru 17 dihaploidních (DH) linií pšenice lišící se výskytem 1B/1R translokace. Výskyt 1B/1R translokace (alela Gli 1B3) signifikantně ovlivňoval vyšší obsah albumino-globulinové frakce a snižoval hodnotu gluten indexu. Nicméně určitý vliv translokace na další parametry (Zeleny sedimentační test, podíl albumino-globulinové frakce v bílkovině a relativní viskozita) byl rovněž zaregistrován. Nepříznivý efekt 1B/1R translokace na nepřímé pekařské parametry byl významněji potvrzen u hodnoty gluten index než u Zeleny sedimentačního testu. Obecně vyšší počet signifikantních rozdílů mezi liniemi byly zjištěny u Zeleny sedimentačního testu obsahu gluteninů a albumino-globulinové frakci včetně jejího podílu v bílkovině. Navzdory nižší variabilitě mezi liniemi
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specification of properties and characteristics of common wheat grain and their linkages with feeding quality focused on monogasters feeding efficiency</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Volume of the periodical
42
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
50-57
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—