WCS120 protein family and proteins soluble upon boiling in cold-acclimated winter wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A1957" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:1957 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61389030:_____/07:00308792
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
WCS120 protein family and proteins soluble upon boiling in cold-acclimated winter wheat
Original language description
The amount of proteins soluble upon boiling (especially WCS120 proteins) and the ability to develop frost tolerance (FT) after cold acclimation was studied in two frost-tolerant winter wheat cultivars, Mironovskaya 808 and Bezostaya 1. Protein gel blot analysis, mass spectrometry and image analysis of 2-DE (two-dimensional gel electrophoresis) gels were used to identify and/or quantify the differences in protein patterns before (non-acclimated, NA) and after three weeks of cold acclimation (CA) of the wheats, when frost tolerance increased from -4 °C (LT50, for both cultivars) to -18.6 ºC in Bezostaya 1 and -20.8 ºC in Mironovskaya 808. Only WCS120 protein was visible in NA leaves while all five WCS120 proteins were induced in the CA leaves.Mironovskaya 808 had higher accumulation of three members of WCS120 proteins (WCS120, WCS66 and WCS40) than Bezostaya 1. Mass spectrometry analysis of total sample of proteins soluble upon boiling showed seven COR proteins in the CA sampl
Czech name
WCS120 proteinová rodina a proteiny rozpustné po varu u chladem otužených ozimých pšenic
Czech description
Množství proteinů rozpustných po varu (zvláště WCS120 proteinů) a schopnost vyvinout mrazuvzdornost (FT) po chladovém otužení byla studována u dvou mrazuvzdorných ozimých kultivarů pšenic, Mironovská 808 a Bezostá 1. Protein gel blot analýza, hmotnostníspektrometrie a obrazová analýza 2-DE (dvourozměrná gelová elektroforéza) gelů byla použita k identifikaci a/nebo kvantifikaci rozdílů v proteinech před (neotužené, NA) a po třech týdnech otužení (CA) pšenic, kdy mrazuvzdornost vzrostla z -4 °C (LT50, pro oba kultivary) na -18.6 ºC u Bezosté 1 a -20.8 ºC u Mironovské 808. Jen WCS120 protein byl viditelný v NA listech, zatímco všech pět WCS120 proteinů bylo indukováno v NA listech. Mironovská 808 měla vyšší akumulaci tří členů WCS120 proteinů (WCS120, WCS66 a WCS40) než Bezostá 1. Hmotnostní spektrometrií celkového vzorku proteinů rozpustných po varu bylo nalezeno sedm COR proteinů v CA listech a jen tři COR proteiny v NA listech. Úroveň akumulace WCS120, WCS66 a WCS40 rozlišil
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GD206%2F03%2FH137" target="_blank" >GD206/03/H137: Local adaptations in plant populations: its mechanisms and importance in dynamically changing landscape</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Plant Physiology
ISSN
0176-1617
e-ISSN
—
Volume of the periodical
164
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
11
Pages from-to
1197-1207
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—