TMA and SC Study of Radish Seeds at Low Temperatures
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2083" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2083 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
Original language description
Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkáchbyl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdř
Czech name
TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
Czech description
Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkáchbyl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdř
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA522%2F04%2F0384" target="_blank" >GA522/04/0384: Tle study of biological glasses formation and their control for plant biodiversity conservation</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
29. Mezinárodní česká a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7194-957-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
143-146
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Medlov, Českomoravská vysočina
Event date
May 28, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—