Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2193" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank
Original language description
In the last decade, the safety of the collection of vegetatively propagated crops in the Czech Republic led also to the application of the cryopreservation technology. At present, the main vegetatively-propagated crops cryopreserved in the Czech cryobankinclude Allium spp., potato, apple, pear, Prunus spp., strawberry and hop. In apple, a ?two-step freezing? protocol and the encapsulation-dehydration method are used with dormant buds and shoot tips, respectively. The ?ultra-rapid cryopreservation method?, consisting in the quenching in liquid nitrogen of aluminium foils containing dehydrated shoot tips, is used for potato and hop meristems. As for Allium, best results are obtained after shoot tips, excised from bulblets and microbulbs, are treated with PVS3 (50% glycerol, 50% sucrose) and directly plunged into liquid nitrogen. The DSC (Differential Scanning Calorimetry) is an important tool to carry out basic themodynamic studies on the temperature of glass transition in meristematic
Czech name
Kryoprotokoly používané pro kryoprezervaci vegetativně množených rostlin v České kryobance
Czech description
Bezpečnost kolekcí vegetativně množených plodin vedlo v uplynulé dekádě k aplikaci kryoprezervace v České republice. V současnosti, hlavní vegetativně množené plodiny kryoprezervované v České kryobance zahrnují následující plodiny: Allium, brambor, jabloň, hrušeň, Prunus spp., jahodník a chmel. Pro kryoprezervaci jabloní je používán postup dvoustupňového mrznutí u dormantních pupenů a metoda enkapsulace-dehydratace u vzrostných vrcholů. Metoda ultra-rychlého mrznutí, která se využívá u bramboru a chmele, spočívá v rychlém zchlazení dehydratovaných vzrostných vrcholů na hliníkových plíšcích jejich rychlým ponořením do tekutého dusíku. U rodu Allium byly nejlepší výsledky dosaženy se vzrostnými vrcholy izolované z pacibulek a ošetřené roztokem PVS3 (50%glycerol, 50% sacharosa) přímo ponořenými do tekutého dusíku. DSC (Differenční Skenovací Kalorimetr) je důležitým nástrojem pro základní termodynamické studie teplot skelného přechodu v meristematických buňkách během rychlého mrznutí v te
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Advances in horticultural science
ISSN
0394-6169
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
IT - ITALY
Number of pages
4
Pages from-to
247-250
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—