Dehydration methods of shoot tips for cryopreservation of vegetatively propagated plants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2124" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2124 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
Original language description
Pro úspěšnou kryoprezervaci vzrostných vrcholů vegetativně množených rostlin je nutné z nich odebrat přebytečnou vodu. Čím méně bude vody v pletivu vzrostných vrcholů tím se během chlazení nebo ohřevu bude tvořit méně nebezpečných krystalů ledu. Testovaly se dvě metody dehydratace. První metoda je založena na dehydrataci vzrostných vrcholů proudem vzduchu v laminárním boxu. Dehydrataci vzrostných vrcholů bramboru nebylo možné vysvětlit pomocí známých charakteristik vodního provozu rostlin. Druhá metodaje založena na dehydrataci do vyrovnání nad nasycenými roztoky. Data získaná pomocí této metody bylo možné vysvětlit pomocí kinetiky prvního řádu. Počáteční část ztráty vody by a založena na kinetice prvního řádu. Rychlost ztráty vody v první části dehydratace je závislá na relativní vlhkosti prostředí na rozdíl od druhé části. Řízená dehydratace vzrostných vrcholů nad nasycenými roztoky je vhodná pro určení kritické rychlosti a úrovně dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci.
Czech name
Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
Czech description
Pro úspěšnou kryoprezervaci vzrostných vrcholů vegetativně množených rostlin je nutné z nich odebrat přebytečnou vodu. Čím méně bude vody v pletivu vzrostných vrcholů tím se během chlazení nebo ohřevu bude tvořit méně nebezpečných krystalů ledu. Testovaly se dvě metody dehydratace. První metoda je založena na dehydrataci vzrostných vrcholů proudem vzduchu v laminárním boxu. Dehydrataci vzrostných vrcholů bramboru nebylo možné vysvětlit pomocí známých charakteristik vodního provozu rostlin. Druhá metodaje založena na dehydrataci do vyrovnání nad nasycenými roztoky. Data získaná pomocí této metody bylo možné vysvětlit pomocí kinetiky prvního řádu. Počáteční část ztráty vody by a založena na kinetice prvního řádu. Rychlost ztráty vody v první části dehydratace je závislá na relativní vlhkosti prostředí na rozdíl od druhé části. Řízená dehydratace vzrostných vrcholů nad nasycenými roztoky je vhodná pro určení kritické rychlosti a úrovně dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlystnosti rosltin 2007
ISBN
978-80-87011-00-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
573-576
Publisher name
powerprint s.r.o.
Place of publication
Praha
Event location
Praha - Ruzyně
Event date
Mar 21, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—