Effect of Variety, Crop Management and Locality on Starch and Bio-ethanol Production in Selected Common Wheat Varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2269" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2269 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/27184145:_____/09:0R000099
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté
Original language description
Tato práce je zaměřena na nepotravinářské využití pšenice s důrazem pro produkci škrobu a bioethanolu. Po prvním roce řešení, do kterého bylo zařazeno sedm odrůd pšenice seté (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)) pěstovaných při dvou různých technologiích zpracování půdy (minimální s orbou do 0,22 m, resp. minimální zpracování do 0,1 m resp.), dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin a na dvou lokalitách (Praha Ruzyně a Chrášťany u Rakovníka), byla zjištěna významná závislost výtěžnosti bioethanolu z jednotky plochy na lokalitě, odrůdě i technologii pěstování. Nižší intenzita pěstování (nižší hnojení N, bez aplikace fungicidů a morforegulátorů růstu) s konvenčním zpracováním půdy vedly na obou lokalitách k vyššímu podílu obsahu škrobu v zrně a tím vyšší výtěžnosti bioethanolu na sušinu zrna. Navzdory nižší efektivitě výtěžnosti škrobu a bioethanolu při zvýšené úrovni hnojení i ošetření porostů došlo při tomto způsobu pěstování k průkaz
Czech name
Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté
Czech description
Tato práce je zaměřena na nepotravinářské využití pšenice s důrazem pro produkci škrobu a bioethanolu. Po prvním roce řešení, do kterého bylo zařazeno sedm odrůd pšenice seté (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)) pěstovaných při dvou různých technologiích zpracování půdy (minimální s orbou do 0,22 m, resp. minimální zpracování do 0,1 m resp.), dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin a na dvou lokalitách (Praha Ruzyně a Chrášťany u Rakovníka), byla zjištěna významná závislost výtěžnosti bioethanolu z jednotky plochy na lokalitě, odrůdě i technologii pěstování. Nižší intenzita pěstování (nižší hnojení N, bez aplikace fungicidů a morforegulátorů růstu) s konvenčním zpracováním půdy vedly na obou lokalitách k vyššímu podílu obsahu škrobu v zrně a tím vyšší výtěžnosti bioethanolu na sušinu zrna. Navzdory nižší efektivitě výtěžnosti škrobu a bioethanolu při zvýšené úrovni hnojení i ošetření porostů došlo při tomto způsobu pěstování k průkaz
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
123
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
379-382
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—