All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000392" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000392 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines

  • Original language description

    Starch composition of grain and its relations to detected HMW-GSs alleles (1A: 0 and 1; 1B: 6+8, 7+8 and 7+9; 1D: 5+10 and 2+12) were evaluated in a set of 46 winter wheat lines. The content of total starch was measured by NIR (near infra-red) spectroscopy using the Ewers calibration model. The content of amylose was detected enzymatically by Megazyme kits. In spite of detected allelic variability (12 different allelic combinations), differences in starch content tested wheat accessions were low. Most wheat lines showed starch content the range 61-63%. Higher differences were found in the content of amylose. The lowest amylose content was found in the French wheat line Ble du Jura(e) (19.66%) and the highest content was detected in the German wheat line Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Presence of different HMW-GSs alleles did not show significant variability in starch content or its composition.

  • Czech name

    Složení škrobu u vybraných genetických zdrojů z evropských linií ozimé pšenice

  • Czech description

    Složení škrobu zrna a jeho vztah k měřeným HMW-GS alelám (1A: 0 a 1; 1B: 6+8, 7+8 a 7+9; 1D: 5+10 a 2+12) bylo hodnoceno v sadě 46 vzorků evropských linií ozimé pšenice. Obsah celkového škrobu byl stanoven pomocí NIR (near infra red) spektroskopie za použití Ewersovy metody pro kalibraci. Obsah amylosy byl stanoven enzymaticky pomocí kitů firmy Megazyme. Oproti zjištěné alelické variabilitě (12 různých alelických kombinací), rozdíly mezi obsahem škrobu u testovaných linií pšenice byly nízké. Většina linií vykazovala obsah škrobu mezi 61-63%. Větší rozdíly byly zjištěny v obsahu amylosy. Nejnižší obsah byl nalezen u francouzské linie Ble du Jura(e)(19.66%) a naopak největší obsah amylosy byl stanoven u německé pšeničné linie Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Přítomnost rozdílných HMW-GS alel nevykazovala významný vliv na variabilitu obsahu škrobu a jeho frakcí.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Starch and protein characteristics in wheat for industrial utilization; donors of valuable characters, recommendation of cultivars and appropriate growing technologies.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Starch science and technology

  • ISBN

    978-1-60456-950-6

  • Number of pages of the result

    8

  • Pages from-to

  • Number of pages of the book

    188

  • Publisher name

    Nova Science Publishers, Inc.

  • Place of publication

    New York

  • UT code for WoS chapter