All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2047" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2047 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice

  • Original language description

    Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. Vtakových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. přivýrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa ? vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, kt

  • Czech name

    Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice

  • Czech description

    Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. Vtakových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. přivýrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa ? vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, kt

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Starch and protein characteristics in wheat for industrial utilization; donors of valuable characters, recommendation of cultivars and appropriate growing technologies.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů

  • ISBN

    978-80-86238-30-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    0-0

  • Publisher name

    Česká chemická společnost

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Nov 16, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article