All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Usability of selected hulled wheat species as a amylases source

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000849" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000849 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz

  • Original language description

    Vybrané pluchaté pšenice ? pšenice jednozrnka a dvouzrnka, byly po dva roky hodnoceny standardními metodami hodnocení ječného sladu. Z dosaţených výsledků vyplynuly následující rozdíly: zrno odrůd pluchaté pšenice měly niţší klíčivost a vyšší obsah bílkovin. Tyto parametry omezují sladařské vyuţití a nepříznivě ovlivňují jakost připraveného sladu. Ve srovnání s kontrolními odrůdami ječmene vykazovaly odrůdy pšenice dvouzrnky vyšší aktivitu ?-amylázy. Této vlastnosti, vyšší enzymatické síle pšenice dvouzrnky, by se mohlo vyuţít jako nosiče amylolytické aktivity.

  • Czech name

    Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz

  • Czech description

    Vybrané pluchaté pšenice ? pšenice jednozrnka a dvouzrnka, byly po dva roky hodnoceny standardními metodami hodnocení ječného sladu. Z dosaţených výsledků vyplynuly následující rozdíly: zrno odrůd pluchaté pšenice měly niţší klíčivost a vyšší obsah bílkovin. Tyto parametry omezují sladařské vyuţití a nepříznivě ovlivňují jakost připraveného sladu. Ve srovnání s kontrolními odrůdami ječmene vykazovaly odrůdy pšenice dvouzrnky vyšší aktivitu ?-amylázy. Této vlastnosti, vyšší enzymatické síle pšenice dvouzrnky, by se mohlo vyuţít jako nosiče amylolytické aktivity.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minor crops for specific food utilization</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    57

  • Issue of the periodical within the volume

    12-CD Brno

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database