Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000852" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000852 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/09:30705
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití
Original language description
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému dvou pokusných lokalit (Praha-Ruzyně a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu ukazatelů pekařské jakosti a vhodnosti pro ekologické zemědělství. Nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna (v průměru 17 ? 18 %) byl zjištěn u pšenice špaldy, následovaly přesívky (16 ? 17 %), jednozrnka a dvouzrnka (15 ? 17 %); kontrolní odrůdy pšenice seté cca 13 %. Hodnoty Gluten Indexu a SDS-testu minoritních druhů pšenice (zejména jednozrnky a dvouzrnky) byly naproti tomu ve srovnání s kontrolními odrůdami znatelně niţší, vypovídající o slabší pekařské kvalitě lepku. Klíčová slova: minoritní druhy pšenice, ekologické zemědělství, pekařská jakost
Czech name
Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití
Czech description
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému dvou pokusných lokalit (Praha-Ruzyně a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu ukazatelů pekařské jakosti a vhodnosti pro ekologické zemědělství. Nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna (v průměru 17 ? 18 %) byl zjištěn u pšenice špaldy, následovaly přesívky (16 ? 17 %), jednozrnka a dvouzrnka (15 ? 17 %); kontrolní odrůdy pšenice seté cca 13 %. Hodnoty Gluten Indexu a SDS-testu minoritních druhů pšenice (zejména jednozrnky a dvouzrnky) byly naproti tomu ve srovnání s kontrolními odrůdami znatelně niţší, vypovídající o slabší pekařské kvalitě lepku. Klíčová slova: minoritní druhy pšenice, ekologické zemědělství, pekařská jakost
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Utilization of spring forms of selected wheat varieties in organic farming.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
12-CD Brno
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—