Grain protein composition of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001395" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001395 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/10:00012687
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Skladba bílkovinného komplexu zrna minoritních druhů jarní pšenice z ekologického systému hospodaření a možnosti jejich využití
Original language description
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému tří pokusných lokalit (Praha-Ruzyně, Praha-Uhříněves a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu obsahu N-látek v sušině zrna a zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin zrna. Minoritní druhy pšenice se ve srovnání s kontrolními odrůdami pšenice seté vyznačovaly vyšším obsahem N-látek v sušině zrna, ale také rozdíly v zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin ? především vyšším zastoupením nutričně cenných albuminů a globulinů a niţším zastoupením lepkových frakcí gliadinů a gluteninů. To naznačuje vyšší nutriční, ale horší technologickou, pekařskou jakost hodnocených minoritních druhů pšenice.
Czech name
Skladba bílkovinného komplexu zrna minoritních druhů jarní pšenice z ekologického systému hospodaření a možnosti jejich využití
Czech description
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému tří pokusných lokalit (Praha-Ruzyně, Praha-Uhříněves a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu obsahu N-látek v sušině zrna a zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin zrna. Minoritní druhy pšenice se ve srovnání s kontrolními odrůdami pšenice seté vyznačovaly vyšším obsahem N-látek v sušině zrna, ale také rozdíly v zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin ? především vyšším zastoupením nutričně cenných albuminů a globulinů a niţším zastoupením lepkových frakcí gliadinů a gluteninů. To naznačuje vyšší nutriční, ale horší technologickou, pekařskou jakost hodnocených minoritních druhů pšenice.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Utilization of spring forms of selected wheat varieties in organic farming.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
12,věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—