All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fusarium head blight and its effect on hygienic quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001935" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001935 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu

  • Original language description

    Bylo analyzováno 67 náhodně vybraných vzorků krmných směsí. Pouze v sedmi vzorcích (10 %) nebyl při použití metody ELISA detekován obsah mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Legislativně stanovený hygienický limit obsahu DON v obilovinách určených pro lidskou výživu byl však překročen pouze u jednoho vzorku (2130 ?g/kg) a hygienický limit pro ZEA u dvou vzorků (105 a 126 ?g/kg). Podobně bylo analyzováno také 51 vzorků mléka a mléčných výrobků z českého maloobchodního trhu. Obsah DON bylve všech testovaných výrobcích pod limitem detekce. Zearalenon byl však zjištěn v kvantifikovatelném množství v 19 z 51 analyzovaných mléčných výrobků v rozmezí 0,031?0,342 ?g/kg. Analýzy obsahu mykotoxinů DON a ZEA v zrnu odrůd ozimé pšenice po umělé infekci F. culmorum ukázaly pozitivní vztah mezi obsahem těchto mykotoxinů.

  • Czech name

    Fuzariózy klasu a jejich vliv na hygienickou kvalitu

  • Czech description

    Bylo analyzováno 67 náhodně vybraných vzorků krmných směsí. Pouze v sedmi vzorcích (10 %) nebyl při použití metody ELISA detekován obsah mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Legislativně stanovený hygienický limit obsahu DON v obilovinách určených pro lidskou výživu byl však překročen pouze u jednoho vzorku (2130 ?g/kg) a hygienický limit pro ZEA u dvou vzorků (105 a 126 ?g/kg). Podobně bylo analyzováno také 51 vzorků mléka a mléčných výrobků z českého maloobchodního trhu. Obsah DON bylve všech testovaných výrobcích pod limitem detekce. Zearalenon byl však zjištěn v kvantifikovatelném množství v 19 z 51 analyzovaných mléčných výrobků v rozmezí 0,031?0,342 ?g/kg. Analýzy obsahu mykotoxinů DON a ZEA v zrnu odrůd ozimé pšenice po umělé infekci F. culmorum ukázaly pozitivní vztah mezi obsahem těchto mykotoxinů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GF - Diseases, pests, weeds and plant protection

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/OC10015" target="_blank" >OC10015: Resistance to Fusarium head blight and accumulation of mycotoxins in cereal grain as a measure for ensuring feed safety</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    59

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    10-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database