PCR based assay for detection garden pea lec gene
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002194" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002194 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR
Original language description
Tato metodika byla vypracována pracovníky Národní Referenční laboratoře pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting a je určena kontrolním laboratořím státní správy a privátním laboratořím, které provádějí analýzy potravin či krmiv z různých rostlinných matric. Metoda může být rovněž využita jako výchozí bod pro kvantifikaci GM hrachu v analyzovaném vzorku. Metodika popisuje detekci vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR a real-time PCR s využitím nově vyvinutých specifických primerů. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro lektin, vnitřní gen hrachu setého. Vzhledem k tomu, že v řadě matric je DNA poškozena výrobními postupy, využívá se amplifikace krátkého úseku DNA. Po amplifikaci cílové DNA metodou PCR následuje elektroforetická separace PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici. Nově vyvinuté primery byly rovně
Czech name
Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR
Czech description
Tato metodika byla vypracována pracovníky Národní Referenční laboratoře pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting a je určena kontrolním laboratořím státní správy a privátním laboratořím, které provádějí analýzy potravin či krmiv z různých rostlinných matric. Metoda může být rovněž využita jako výchozí bod pro kvantifikaci GM hrachu v analyzovaném vzorku. Metodika popisuje detekci vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR a real-time PCR s využitím nově vyvinutých specifických primerů. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro lektin, vnitřní gen hrachu setého. Vzhledem k tomu, že v řadě matric je DNA poškozena výrobními postupy, využívá se amplifikace krátkého úseku DNA. Po amplifikaci cílové DNA metodou PCR následuje elektroforetická separace PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici. Nově vyvinuté primery byly rovně
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Development and application of effective procedures for control food production quality and their safety for consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-096-3
Regulation ID
MZe 2/2012
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 2/2012 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydává Ministerstvo zemědělství Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s Ing. Jiřím Uhrem, Nad Lesíkem 2184/7, 160 00 Praha 6IČ: 66433789 dne 5.4.2012 Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Odpovědná osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Aleš Vráblík, kontakt e-mail: ovesna@vurv.cz, tel. 233022424
Economical parameters
Náklady na zavedení metody se pohybují v rozmezí 15-20 tis. Kč v závislosti na možnostech příslušné laboratoře. Předpokládaný zisk z každé provedené analýzy bude 500 Kč. Za současné situace je kompletní cena jedné analýzy 5000 Kč.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy