Efficiency of cryotherapy for virus elimination in potato
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002356 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60109807:_____/12:#0000200
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinnost metody kryoterapie na eliminaci vybraných virů bramboru
Original language description
Cílem této práce bylo stanovení účinnosti metody kryoterapie na eliminaci tří virů bramboru. Metoda kryoterapie byla aplikována u 21 vybraných genotypů bramboru, z nichž osm genotypů bylo infikováno virem svinutky bramboru (PLRV), čtyři virem Y bramboru(PVY) a devět virem S bramboru (PVS). In vitro rostliny byly nejprve otuženy pomocí osmoticky aktivních látek a po dehydrataci vzrostných vrcholů byly ponořeny do tekutého dusíku. Po 60 minutách byly rostliny vyjmuty z tekutého dusíku a vysazeny na regenerační medium. Po 2 týdnech byl hodnocen růst rostlin a po 8 týdnech jejich regenerace. Přítomnost virových patogenů byla hodnocena pomocí metody ELISA, předběžně u rostlinek in vitro a následně (v případě negativního výsledku) u rostlinek ze skleníku. Bylo prokázáno, že kryoterapie byla účinná pro eliminaci virů PLRV a PVY, ale naprosto neúčinná u viru PVS. Průměrná účinnost ozdravení pomocí kryoterapie byla u viru PLRV 66 %, u viru PVY 65 %, ale u viru PVS nedošlo k ozdravení žádného g
Czech name
Účinnost metody kryoterapie na eliminaci vybraných virů bramboru
Czech description
Cílem této práce bylo stanovení účinnosti metody kryoterapie na eliminaci tří virů bramboru. Metoda kryoterapie byla aplikována u 21 vybraných genotypů bramboru, z nichž osm genotypů bylo infikováno virem svinutky bramboru (PLRV), čtyři virem Y bramboru(PVY) a devět virem S bramboru (PVS). In vitro rostliny byly nejprve otuženy pomocí osmoticky aktivních látek a po dehydrataci vzrostných vrcholů byly ponořeny do tekutého dusíku. Po 60 minutách byly rostliny vyjmuty z tekutého dusíku a vysazeny na regenerační medium. Po 2 týdnech byl hodnocen růst rostlin a po 8 týdnech jejich regenerace. Přítomnost virových patogenů byla hodnocena pomocí metody ELISA, předběžně u rostlinek in vitro a následně (v případě negativního výsledku) u rostlinek ze skleníku. Bylo prokázáno, že kryoterapie byla účinná pro eliminaci virů PLRV a PVY, ale naprosto neúčinná u viru PVS. Průměrná účinnost ozdravení pomocí kryoterapie byla u viru PLRV 66 %, u viru PVY 65 %, ale u viru PVS nedošlo k ozdravení žádného g
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH91164" target="_blank" >QH91164: Use of cryotherapy for elimination of selected pathogens in potato and hop.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce : (Scientific Studies (Potato Research Institute Havlíčkův Brod.))
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
20
Issue of the periodical within the volume
zima
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
49-59
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—