All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Conservation of Allium germplasm collection by cryopreservation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002467" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002467 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace

  • Original language description

    Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regener

  • Czech name

    Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace

  • Czech description

    Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regener

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH71228" target="_blank" >QH71228: Optimalization of recovery methods and in vitro propagation for purpose of long-time preservation by cryoconservation of national garlic genotypes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-086-4

  • Regulation ID

    17109/2012-MZE

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. 17109/2012-MZE o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Petrem Jílkem, ředitelem odboru dne 6.2.2012. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i: Ing. Jiří Zámečník, CSc., tel. 233022426, e-mail: zamecnik@vurv.cz

  • Economical parameters

    Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů