Conservation of Allium germplasm collection by cryopreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002467" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002467 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace
Original language description
Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regener
Czech name
Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace
Czech description
Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regener
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH71228" target="_blank" >QH71228: Optimalization of recovery methods and in vitro propagation for purpose of long-time preservation by cryoconservation of national garlic genotypes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-086-4
Regulation ID
17109/2012-MZE
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 17109/2012-MZE o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Petrem Jílkem, ředitelem odboru dne 6.2.2012. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i: Ing. Jiří Zámečník, CSc., tel. 233022426, e-mail: zamecnik@vurv.cz
Economical parameters
Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů