Potato cryoconservation {Solanum tuberosum, L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000363" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000363 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kryokonzervace bramboru (Solanum tuberosum, L.)
Original language description
Brambor patří mezi naše významné plodiny. Uchování genetických zdrojů bramboru je možné pouze ve vegetativním stavu, což zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Riziko ztráty genotypu lze omezit využitím metody kryokonzervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryokonzervované vzorky tak lze uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup předkultivace rostlin, jejich dehydrataci, kryokonzervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady bezpečného uložení genotypů, které umožňují jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci ?Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství".
Czech name
Kryokonzervace bramboru (Solanum tuberosum, L.)
Czech description
Brambor patří mezi naše významné plodiny. Uchování genetických zdrojů bramboru je možné pouze ve vegetativním stavu, což zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Riziko ztráty genotypu lze omezit využitím metody kryokonzervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryokonzervované vzorky tak lze uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup předkultivace rostlin, jejich dehydrataci, kryokonzervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady bezpečného uložení genotypů, které umožňují jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci ?Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství".
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
3151/09
Regulation ID
—
Technical parameters
Metodika byla schválena MZe ČR pod č.j. 47822/2008-18020. ISBN: 978-80-87011-95-9
Economical parameters
Metodika zvyšuje bezpečnost uložení genofondu bramboru a snížuje riziko náhodné ztráty genotypu.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
—