Methodology for potato cryoconservation by vitrification
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004796" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004796 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60109807:_____/18:N0000032
Result on the web
<a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace
Original language description
Uchování genetických zdrojů bramboru v polních podmínkách je ovlivněno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášejí riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů bramboru a je tedy vhodnou metodou uchování nejcennějších položek jako „safety duplication“, bezpečnostní duplikace podle standardů FAO (FAO, 2014). Nová metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu v tzv. skelném stavu, který je indukován působením kryoprotektivních roztoků. Metodika popisuje postup multiplikace explantátů a jejich otužování, izolaci vzrostných vrcholů a zvýšení jejich odolnosti vůči dehydrataci pomocí zvyšující se koncentrace sacharózy, následné působení kryoprotektivních roztoků, způsob odtávání vzorků a jejich regeneraci, včetně zásad pro zajištění životaschopnosti uložených vzorků. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Czech name
Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace
Czech description
Uchování genetických zdrojů bramboru v polních podmínkách je ovlivněno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášejí riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů bramboru a je tedy vhodnou metodou uchování nejcennějších položek jako „safety duplication“, bezpečnostní duplikace podle standardů FAO (FAO, 2014). Nová metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu v tzv. skelném stavu, který je indukován působením kryoprotektivních roztoků. Metodika popisuje postup multiplikace explantátů a jejich otužování, izolaci vzrostných vrcholů a zvýšení jejich odolnosti vůči dehydrataci pomocí zvyšující se koncentrace sacharózy, následné působení kryoprotektivních roztoků, způsob odtávání vzorků a jejich regeneraci, včetně zásad pro zajištění životaschopnosti uložených vzorků. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-299-8
Regulation ID
73100/2018-MZE-17233
Technical parameters
Osvědčení o schválení metodiky pod č.j. 73100/2018-MZE-17233 vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, dne 12.12.2018. Smlouva o uplatnění metodiky č. j. 18/2018 byla uzavřena dne 4.12.2018 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 a (poskytovatel) a Ministerstvem zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, IČ: 00020478, DIČ: CZ00020478 zastoupený Ing. Janem Gallasem, ředitelem odboru (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: RNDr. Miloš Faltus, Ph.D., tel.: 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz ISBN 978-80-7427-299-8
Economical parameters
Předpokládané ekonomické přínosy využití této metodiky jsou minimálně 200 tis. Kč ročně při předpokladu každoroční kryokonzervace deseti nových odrůd bramboru. Tento odhad vychází se ze skutečnosti, že tato částka by byla vynaložena na kryokonzervaci vybraných genotypů bramboru, ale k jejich úspěšné kryokonzervaci by nedošlo. Zmíněná částka pokrývá náklady na namnožení in vitro rostlin, jejich otužení a kryokonzervaci, včetně kontrolní regenerace a následného uchování 10 genotypů bramboru na 1 rok. Protože se jedná o metodu určenou pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů, souvisí rentabilita této metody s dobou uchování vzorků v kapalném dusíku. Náklady na kryokonzervaci jsou nejvyšší na počátku při zavádění položek do kryobanky, ale samotné náklady na skladování v kapalném dusíku jsou poměrně nízké. Proto lze návratnost vstupních nákladů očekávat po osmi letech kryokonzervace a ekonomický přínos metodiky bude přímo úměrný době uchování vzorků v kapalném dusíku.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Odbor envinronmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 110 00 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů