All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methodology for potato cryoconservation by vitrification

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004796" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004796 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60109807:_____/18:N0000032

  • Result on the web

    <a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace

  • Original language description

    Uchování genetických zdrojů bramboru v polních podmínkách je ovlivněno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášejí riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů bramboru a je tedy vhodnou metodou uchování nejcennějších položek jako „safety duplication“, bezpečnostní duplikace podle standardů FAO (FAO, 2014). Nová metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu v tzv. skelném stavu, který je indukován působením kryoprotektivních roztoků. Metodika popisuje postup multiplikace explantátů a jejich otužování, izolaci vzrostných vrcholů a zvýšení jejich odolnosti vůči dehydrataci pomocí zvyšující se koncentrace sacharózy, následné působení kryoprotektivních roztoků, způsob odtávání vzorků a jejich regeneraci, včetně zásad pro zajištění životaschopnosti uložených vzorků. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.

  • Czech name

    Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace

  • Czech description

    Uchování genetických zdrojů bramboru v polních podmínkách je ovlivněno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášejí riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů bramboru a je tedy vhodnou metodou uchování nejcennějších položek jako „safety duplication“, bezpečnostní duplikace podle standardů FAO (FAO, 2014). Nová metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu v tzv. skelném stavu, který je indukován působením kryoprotektivních roztoků. Metodika popisuje postup multiplikace explantátů a jejich otužování, izolaci vzrostných vrcholů a zvýšení jejich odolnosti vůči dehydrataci pomocí zvyšující se koncentrace sacharózy, následné působení kryoprotektivních roztoků, způsob odtávání vzorků a jejich regeneraci, včetně zásad pro zajištění životaschopnosti uložených vzorků. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.

Classification

  • Type

    N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-299-8

  • Regulation ID

    73100/2018-MZE-17233

  • Technical parameters

    Osvědčení o schválení metodiky pod č.j. 73100/2018-MZE-17233 vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, dne 12.12.2018. Smlouva o uplatnění metodiky č. j. 18/2018 byla uzavřena dne 4.12.2018 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 a (poskytovatel) a Ministerstvem zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, IČ: 00020478, DIČ: CZ00020478 zastoupený Ing. Janem Gallasem, ředitelem odboru (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: RNDr. Miloš Faltus, Ph.D., tel.: 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz ISBN 978-80-7427-299-8

  • Economical parameters

    Předpokládané ekonomické přínosy využití této metodiky jsou minimálně 200 tis. Kč ročně při předpokladu každoroční kryokonzervace deseti nových odrůd bramboru. Tento odhad vychází se ze skutečnosti, že tato částka by byla vynaložena na kryokonzervaci vybraných genotypů bramboru, ale k jejich úspěšné kryokonzervaci by nedošlo. Zmíněná částka pokrývá náklady na namnožení in vitro rostlin, jejich otužení a kryokonzervaci, včetně kontrolní regenerace a následného uchování 10 genotypů bramboru na 1 rok. Protože se jedná o metodu určenou pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů, souvisí rentabilita této metody s dobou uchování vzorků v kapalném dusíku. Náklady na kryokonzervaci jsou nejvyšší na počátku při zavádění položek do kryobanky, ale samotné náklady na skladování v kapalném dusíku jsou poměrně nízké. Proto lze návratnost vstupních nákladů očekávat po osmi letech kryokonzervace a ekonomický přínos metodiky bude přímo úměrný době uchování vzorků v kapalném dusíku.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, Odbor envinronmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů