Grapevine cryoconservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002464" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002464 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-107-6.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-107-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kryokonzervace révy vinné
Original language description
Storage of grapevine germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it is connected with the risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storageof plant germplasm possible. Cryoconservation method is based on storage of plant material at a temperature of liquid nitrogen when all processes are practically stopped but the viability of plant material remains. This methodology describes preparationof plant explants before cryoconservation, apical shoot tip dehydration by cryoprotectants, procedure and principles of long-time plant storage and plant recovery for evaluation of explant survival and regeneration. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of ?National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture?.
Czech name
Kryokonzervace révy vinné
Czech description
Storage of grapevine germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it is connected with the risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storageof plant germplasm possible. Cryoconservation method is based on storage of plant material at a temperature of liquid nitrogen when all processes are practically stopped but the viability of plant material remains. This methodology describes preparationof plant explants before cryoconservation, apical shoot tip dehydration by cryoprotectants, procedure and principles of long-time plant storage and plant recovery for evaluation of explant survival and regeneration. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of ?National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture?.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH92163" target="_blank" >QH92163: Cryoconservation of grapevine genetic resources.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-107-6
Regulation ID
119726/2012 MZE-17220
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 119726/2012 MZE-17220 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s Ministerstvem zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 65/17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený ředitelem odboru Ing. Petrem Jílkem dne 22.6.2012 Statutární zástupce za VÚRV,v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Miloš Faltus, Ph.D., tel. 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz
Economical parameters
Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů