Antifungal potential of synthetic preservative compounds and salicylic acid against known fungal pathogens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003809" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003809 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální potenciál syntetických konzervačních látek a kyseliny salicylové proti známým houbovým patogenům
Original language description
Kyselina salicylová, jako látka rostlinného původu s vysokou antifungální účinností byla porovnávána s extrémně účinnými, nicméně problematickými parabeny. Parabeny byly vybrány záměrně pro svou předpokládanou účinnost nebo chemickou molekulární podobnost s kyselinou salicylovou. Experimentálně byla zvolena efektivní, ale nejnižší možná koncentrace pro celý testovací soubor dle kyseliny salicylové. Ačkoliv kyselina salicylová vykázala menší účinnost v extrémně nízké dávce ve srovnání s parabeny, výhodou zůstává její přírodní původ a ekologická nezávadnost ve srovnání s legislativně nebo hygienicky problematickým parabeny. Experiment byl realizován na vzorku třech vybraných modelových hub, významných v zemědělské oblasti: Monillia fructigena, Botritys cinerea a Penicillium expansum.
Czech name
Antifungální potenciál syntetických konzervačních látek a kyseliny salicylové proti známým houbovým patogenům
Czech description
Kyselina salicylová, jako látka rostlinného původu s vysokou antifungální účinností byla porovnávána s extrémně účinnými, nicméně problematickými parabeny. Parabeny byly vybrány záměrně pro svou předpokládanou účinnost nebo chemickou molekulární podobnost s kyselinou salicylovou. Experimentálně byla zvolena efektivní, ale nejnižší možná koncentrace pro celý testovací soubor dle kyseliny salicylové. Ačkoliv kyselina salicylová vykázala menší účinnost v extrémně nízké dávce ve srovnání s parabeny, výhodou zůstává její přírodní původ a ekologická nezávadnost ve srovnání s legislativně nebo hygienicky problematickým parabeny. Experiment byl realizován na vzorku třech vybraných modelových hub, významných v zemědělské oblasti: Monillia fructigena, Botritys cinerea a Penicillium expansum.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12 věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
313-316
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—