Cryopreservation of sensitive potato genotypes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003863" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003863 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-222-6.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-222-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika kryokonzervace citlivých genotypů bramboru
Original language description
Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů pro citlivé genotypy bramboru, které bylo dříve jen velmi obtížné úspěšně kryokonzervovat. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Czech name
Metodika kryokonzervace citlivých genotypů bramboru
Czech description
Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů pro citlivé genotypy bramboru, které bylo dříve jen velmi obtížné úspěšně kryokonzervovat. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-222-6
Regulation ID
73521/2016-MZE
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 73521/2016-MZE o uznání certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství dne 21.12.2016. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 19/2016 byla uzavřena dne 16.12.2016 mezi smluvními stranami Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 000270006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Janem Gallasem, ředitelem odboru (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Miloš Faltus, Ph.D., tel. 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz ISBN 978-80-7427-222-6
Economical parameters
Předpokládané ekonomické přínosy využití této metodiky jsou minimálně 200 tis. Kč ročně při předpokladu každoroční kryokonzervace deseti nových odrůd bramboru. Vychází se ze skutečnosti, že tato částka by byla vynaložena na kryokonzervaci citlivých genotypů bramboru, ale k jejich úspěšné kryokonzervaci by nedošlo. Zmíněná částka vychází z nákladů na namnožení in vitro rostlin, jejich otužení a kryokonzervaci, včetně kontrolní regenerace a následného uchování 10 genotypů bramboru na 1 rok. Protože se jedná o metodu určenou pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů, souvisí rentabilita této metody s dobou uchování vzorků v kapalném dusíku. Náklady na kryokonzervaci jsou nejvyšší na počátku při zavádění položek do kryobanky, ale samotné náklady na skladování v kapalném dusíku jsou poměrně nízké. Proto lze návratnost vstupních nákladů očekávat po osmi letech kryokonzervace a ekonomický přínos metodiky bude přímo úměrný době uchování vzorků v kapalném dusíku.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů