Effect of explant ecclimation on changes in their thermal properties for cryopreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004181" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv otužování rostlin na změny jejich termických vlastností při kryoprezervaci
Original language description
Termické vlastnosti rostlinných pletiv mají významný vliv pro jejich úspěšnou kryoprezervaci. Tyto termické charakteristiky mohou být ovlivněny jednat genotypem rostliny, použitými kryoprotektivními roztoky a rovněž způsobem předkultivace explantátů. V této práci byl prokázán významný vliv otužování explantátů před jejich kryoprezervaci na jejich odolnost vůči dehydrataci, ke které dochází v průběhu kryoprezervace. Bylo zjištěno, že samotné působení nízké teploty vede k významnému nárůstu odolnosti explantátů topolu šedého vůči dehydrataci. Navíc byl prokázán i pozitivní synergický efekt působení nízké teploty společně s osmotickým působení 0,7M roztoku sacharosy na odolnost explantátů vůči dehydrataci, která byla významně vyšší než při pouhém působení nízké teploty. Termická analýza umožnila kontrolu celého procesu dehydratace včetně dosažení optimální hydratace explantátů před jejich kryoprezervaci.
Czech name
Vliv otužování rostlin na změny jejich termických vlastností při kryoprezervaci
Czech description
Termické vlastnosti rostlinných pletiv mají významný vliv pro jejich úspěšnou kryoprezervaci. Tyto termické charakteristiky mohou být ovlivněny jednat genotypem rostliny, použitými kryoprotektivními roztoky a rovněž způsobem předkultivace explantátů. V této práci byl prokázán významný vliv otužování explantátů před jejich kryoprezervaci na jejich odolnost vůči dehydrataci, ke které dochází v průběhu kryoprezervace. Bylo zjištěno, že samotné působení nízké teploty vede k významnému nárůstu odolnosti explantátů topolu šedého vůči dehydrataci. Navíc byl prokázán i pozitivní synergický efekt působení nízké teploty společně s osmotickým působení 0,7M roztoku sacharosy na odolnost explantátů vůči dehydrataci, která byla významně vyšší než při pouhém působení nízké teploty. Termická analýza umožnila kontrolu celého procesu dehydratace včetně dosažení optimální hydratace explantátů před jejich kryoprezervaci.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů