Methodology for detecting the presence of cranberries and lingonberries in processed products using molecular SSR markers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004275" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004275 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-245-5_2017_certifikovana_metodika_Brusinky.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-245-5_2017_certifikovana_metodika_Brusinky.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro diagnostiku přítomnosti brusinky a klikvy ve zpracovaných produktech pomocí molekulárních SSR markerů
Original language description
Předmětem metodiky je postup pro diagnostiku přítomnosti brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) a klikvy (Vaccinum macrocarpon L.) ve zpracovaných produktech, například v čajích, nebo v ovocných složkách řady dalších potravinářských výrobků (džemy, rosoly, protlaky). Metodika vychází z faktu, že primární struktura DNA je typická pro každý rostlinný druh. Byly proto využity molekulární DNA markery, které charakterizují daný rostlinný druh délkovou variabilitou mikrosatelitů (SSR- Single Sequence Repeats). Metodika popisuje extrakci DNA z předpokládané matrice, dále sekvence a použití vybraných SSR markerů a postup vyhodnocení analytických dat. Metodu lze použití v běžně vybavené molekulárně-genetické laboratoři. Metoda je použitelná pro charakterizaci DNA izolované z jakékoliv části rostliny, plodů a z nich odvozených potravin či potravních doplňků. Popisuje postup a potřebné vybavení pro provedení analýzy. Doporučuje způsob hodnocení výsledků.
Czech name
Metodika pro diagnostiku přítomnosti brusinky a klikvy ve zpracovaných produktech pomocí molekulárních SSR markerů
Czech description
Předmětem metodiky je postup pro diagnostiku přítomnosti brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) a klikvy (Vaccinum macrocarpon L.) ve zpracovaných produktech, například v čajích, nebo v ovocných složkách řady dalších potravinářských výrobků (džemy, rosoly, protlaky). Metodika vychází z faktu, že primární struktura DNA je typická pro každý rostlinný druh. Byly proto využity molekulární DNA markery, které charakterizují daný rostlinný druh délkovou variabilitou mikrosatelitů (SSR- Single Sequence Repeats). Metodika popisuje extrakci DNA z předpokládané matrice, dále sekvence a použití vybraných SSR markerů a postup vyhodnocení analytických dat. Metodu lze použití v běžně vybavené molekulárně-genetické laboratoři. Metoda je použitelná pro charakterizaci DNA izolované z jakékoliv části rostliny, plodů a z nich odvozených potravin či potravních doplňků. Popisuje postup a potřebné vybavení pro provedení analýzy. Doporučuje způsob hodnocení výsledků.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-245-5
Regulation ID
4/2017
Technical parameters
Osvědčení o uznání certifikované metodiky pod č.j. 4/2017 vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce dne 7.12.2017. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 21/2017 ze dne 7.12.2017 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a SZPI, Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149, zastoupený Ing. Martinem Klanicou, ředitelem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., tel. 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz ISBN 978-80-7427-245-5
Economical parameters
Uživatel získá ekonomický přínos: (1) za komerční provádění analýz laboratořemi (2 - 5000 Kč/vzorek), (2) zpracovatelé konfirmaci pravosti u zpracovávaných materiálů a u produktů. V tomto případě se vyhnou postihům ze strany dozorových orgánů, pokud nebude potravina, potravní doplněk uváděný na trh odpovídat právním předpisům (Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. § 10, zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele § 8.).
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů