The occurrence of the fungi of Penicillium a Aspergillus genera in stored grains of cereals in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004512" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004512 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Houby rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice
Original language description
Byl porovnáván výskyt hub z rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice při použití dvou způsobů povrchového ošetření. Byly zjištěny významné rozdíly mezi výskytem těchto rodů hub mezi oběma způsoby povrchového ošetření. Při ošetření roztokem chloraminu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny ve 40,40 % a 3,60 % zrn, respektive. Při ošetření metodou založenou na následném použití roztoků etanolu a chlornanu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny v 1,46% a 0,12% zrn, respektive. Z rodu Aspergillus byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupiny Aspergillus versicolor, A. flavus a A. ruber. Z rodu Penicillium s. l. byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupin Penicillium exilicaulis. P. viridicatum, P. citrinum, P. camemberti, P. expansum a Talaromyces rugulosus.
Czech name
Houby rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice
Czech description
Byl porovnáván výskyt hub z rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice při použití dvou způsobů povrchového ošetření. Byly zjištěny významné rozdíly mezi výskytem těchto rodů hub mezi oběma způsoby povrchového ošetření. Při ošetření roztokem chloraminu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny ve 40,40 % a 3,60 % zrn, respektive. Při ošetření metodou založenou na následném použití roztoků etanolu a chlornanu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny v 1,46% a 0,12% zrn, respektive. Z rodu Aspergillus byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupiny Aspergillus versicolor, A. flavus a A. ruber. Z rodu Penicillium s. l. byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupin Penicillium exilicaulis. P. viridicatum, P. citrinum, P. camemberti, P. expansum a Talaromyces rugulosus.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
41-46
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—