Influence of water on plant freezing and cryopreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004726" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004726 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin
Original language description
Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.
Czech name
Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin
Czech description
Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7560-142-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
143-146
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Kutná Hora
Event date
Jan 1, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—