All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of water on plant freezing and cryopreservation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004726" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004726 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin

  • Original language description

    Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.

  • Czech name

    Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin

  • Czech description

    Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7560-142-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    143-146

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Kutná Hora

  • Event date

    Jan 1, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article